Експерт розповів, де в енергосфері найбільші проблеми
15.04.2021 14:35

Михайло Гончар переконаний, що причиною проблем на ринку електроенергії є зловживання олігархічними групами свого домінантного положення.

Про це експерт з питань енергетики розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Відповідаючи на питання, як Україна завершила опалювальний сезон, Гончар зазначив що без катастроф, однак з чималим збитком для кишені споживача.

«Ми пройшли опалювальний сезон без якихось апокаліптичних та катастрофічних явищ, звичайно, з соціальними турбулентностями у вигляді протестів, коли запрацювала модель ринку в чистому вигляді, що вдарило по кишенях споживачів. Але такими є реалії вільного ринку, до якого ми ще не звикли. Звісно, що карантинні обмеження наклали свій відбиток: зниження економічної активності, зниження доходів широких верств населення при зростанні ціни на енергоносії внаслідок того, що це відбулося на європейському ринку, до якого прив'язується процес ціноутворення і по газу, і по нафті. Це далося в знаки. Але разом з цим у технічному відношенні ми пройшли більш-менш нормально опалювальний сезон», - пояснив він.

Експерт з питань енергетики також розповів, яка з енергогалузей наразі має найбільше проблем та з хто винен у цьому.

«Зараз більше проблем, на мій погляд, на ринку електроенергії. Це теж можна логічно пояснити з огляду на те, що, якби там не було, але ступінь реформованості газового ринку значно більший, ніж по електроенергії. На ринку електроенергії ми бачимо зловживання олігархічними групами свого домінантного положення. І Антимонопольний комітет не помічає цих зловживань. І це те, що, безперечно, деформує сам ринок і дискредитує саму ідею реформ. Всім споживачам хочеться повернутися до такого становища, коли ціни не змінюються чи мало змінюються. Це пов'язано з тим, що один з основних уроків, який повинен був би бути винесений з цього сезону, це те, що уряд, парламент, місцеві органи влади мало комунікують і пояснюють споживачам. Може, тому що самі не сильно розбираються і звикли, щоб було по-іншому», - наголосив він.

Співрозмовник також пояснив, чому Україні довелось імпортувати електроенергію з РФ і Білорусі та чого варто очікувати далі.

«Одна з самих неприємних речей — це те, що нам прийшлося імпортувати електроенергію з РФ і Білорусі для того, щоб не дати можливість розбалансувати енергосистему і уникнути веєрних відключень. Це є наслідком, з одного боку, домінування олігархічних інтересів над національними інтересами та прибутку за будь-яку ціну в умовах, коли російська агресія продовжується. З іншого боку, це теж наслідок такого безконтрольного буму по будівництву і введенню в експлуатацію потужностей зеленої енергетики. На ринку, який звузився, людям загалом потрібно менше електроенергії, чим раніше, внаслідок карантинних заходів. На цьому ринку стає тісно, і дорога зелена генерація, яка через зелений тариф висмоктує кошти з цього ринку, намагається, так би мовити, закріпитися за рахунок інших сегментів ринку, зокрема атомної генерації. Це безпрецедентне явище, коли ми в опалювальний сезон зайшли всього з 10 з 15 наявних атомних блоків, які були в експлуатації. Це означає, що наша електроенергія буде весь час дорожчати. Це треба осмислити, збалансувати і обмежити хотелки олігархів», - резюмував Гончар.