Створений на базі РНБО Центр протидії дезінформації звинуватили у бездіяльності
19.04.2021 11:47

У нас розкидання лайна на пропелер відбувається на турбошвидкості. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український журналіст, ведучий політичного ток-шоу «5 копійок» Роман Чайка.

Коментуючи роботу створеного на базі РНБО Центру протидії дезінформації, який за місяць не розвінчав жодного фейку, наш співрозмовник зауважує наступне: «Єдину роботу, яку можна помітити від цих органів, це від іншого центру — того, який при Міністерстві культури і інформації. Вони викладали ось цю сказочку про нового розп’ятого хлопчика, якого нібито з дронів ВСУ знищили на пригородах Донецька».

«Відпрацювали всю схему, звідки ноги ростуть, починаючи від “Інтерфаксу” і РИА “Новості”, і потім через всі “Страни. уа”, як воно розповсюджувалося. Вони показали, як це все працює. Це єдиний результат роботи, який можна помітити від центрів протидії дезінформації за весь час їх створення», - додає журналіст.

Тобто, пояснює наш співрозмовник, тільки від того, що при Мінкульті. А від того, що при РНБО, не видно жодних оприлюднених результатів.

«Може, вони там щось в закритому режимі працюють, але тоді для кого це потрібно? Бо ця дезінформація в маси йде, відповідно, і протидія дезінформації має бути масовою і популяризованою. Тобто не може бути варіант “для службового користування ”, як то кажуть, щоб хтось займався розшифровкою дезінформації, а не ділився інформацією з суспільством, яке живе фактично 24/7», - підкреслює експерт.

Щодо кількості дезінформації у медіапросторі України, то, за словами журналіста, вона постійно зростає настільки, наскільки зростає популярність саме неперевіреного поширення інформації, мереж і користувачів.

«У нас розкидання лайна на пропелер відбувається на турбошвидкості. І це класика, це мультиплікація, і вона зростає з кожним роком, тому що кожен, хто вліз в “ТікТок”, і “Инстаграм” і сам себе назвав блогером, абсолютно спокійно може бути ланцюжком поширення інформації, не перевіряючи ні джерела інформації, ні фактів, ні подій. Це постійна проблема, але під час війни це одна з найбільш застосованих ворогом, і не тільки ворогом, але і ідіотами, процедурою», - зауважив аналітик.

Тому, підкреслив публіцист, в принципі, у нас все змішалось в купу, і коні, і люди, тому що у нас багато ЗМІ спустились на рівень поширення лайна, на рівень “а на відміну від вас ми дамо повне пояснення фактів, розслідування і підтвердження”.

«У нас дуже часто редактори, які приходять з “Інстаграмів” і ТікТоків”, “Фейсбуків” і т.д., у нас не відбувається сегрегація між низовим кругообігом дезінформації і професійною вивіркою інформації, у нас, навпаки, ті, хто мали б цим займатися, опускаються до рівня кругообігу лайна в природі», - резюмував наш співрозмовник ведучий політичного ток-шоу «5 копійок» Роман Чайка.