Військові жорстко відповіли Хомчаку на його заклик не об’єднуватися задля захисту країни
19.04.2021 19:21

Взяти зброю в руки і воювати за Батьківщину має право кожен громадянин України. Про це заявив експерт Українського інституту з прав людини, полковник Святослав Стеценко, реагуючи на висловлювання Головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака.

«Ось він (Хомчак, - ред.) стверджує, що добровольчі формування для збройної відсічі ворожій агресії є протиправними, бо не передбачені українськими законами.

Нагадаю, що міжнародні угоди, до яких приєдналася Україна, є частиною нашого національного законодавства. Зокрема IV Гаазька конвенція і Правила війни на суходолі. Відповідно до них кожен громадянин має право на власний розсуд взяти зброю і воювати проти агресора у складі добровольчих формувань або самостійно», - зауважив експерт.

Окремо, Стеценко зауважив що в Україні до сьогоднішнього дня все ще немає законодавства про територіальну оборону, за підготовку та втілення якого відповідальний, власне, сам Хомчак.

Напередодні, мери кількох міст заявили, що через загрозу наступу РФ готові формувати загони добровольців, які поїдуть воювати. Реагуючи на це, Хомчак одразу такі ще навіть нестворені загони ”незаконними збройними формуваннями” і закликав мерів нічого не роботи. Тобто навіть не намагатися вжити заходів для формування територіальної оборони.

Разом з тим, про готовність ЗСУ захищати українські міста від агресії Хомчак – не звітує. Змість нього інформацію надають хіба, що міністр внутрішніх справ та СБУ, яка розпочала проведення масштабних антитерористичних навчань.

Загалом, кажуть експерти, якщо Україні таки доведеться воювати з російськими військами, то робити це застарілими і стереотипними заходами не вийде. Успіх української армії буде залежати не від того, як вишукують солдатів на кордоні, а від того, наскільки якісно та оперативно військові з глибини зможуть перебудовуватися у бойові частини, швидко змінювати дислокацію та маскувати свої наміри від противника відволікаючими маневрами.

Як приклад, наводять 2014 рік. Тоді 8 батальйонних груп ворога стояли у Ростовській області. І хоча розвідники постійно попереджали Генштаб про загрозу, непрофесійні дії того ж Хомчака завершилися Іловайським котлом. Жодних стратегічно важливих бойових рішень він не прийняв, маневрів не здійснив. Окрім, звичайно, як сам утік із поля бою.

Нагадаємо, ОП з кінця минулого року планує звільнити Хомчака з посади Головнокомандувача ЗСУ. Відповідне рішення прийнято Офісом президента через провал реформ НАТО, а також через профнепридатність Хомчака, як військового командира. Наразі це питання поки зникло з інформаційного порядку денного. Проте, у разі подальшого загострення ситуації його розгляд – неминучий.