Скандал з футбольною суперлігою: Лігу Чемпіонів можуть перетворити на другосортний турнір
20.04.2021 15:37

УЄФА намагається повернути під контроль клуби-гранди. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів футбольний коментатор, спортивний журналіст Андрій Столярчук.

Коментуючи скандал з футбольною суперлігою, наш співрозмовник зауважує наступне: «Відбувається простий процес: багатий, а я хочу стати ще багатіше. Клуби-гранди не хочуть ділитися прибутками з іншими клубами».

«Є там такі видатки солідарності. Є зокрема прибуткові турніри, як Ліга Чемпіонів, Ліга Європи, вони приносять прибуток УЄФА, в УЄФА вже розподіляє між клубами-учасниками, і це дає можливість розвиватися футболу у всіх футбольних країнах. Зараз ці клуби-гранди, які є обличчям Ліги Чемпіонів, вирішили не ділитися прибутками з малими клубами і футбольними асоціаціями і вирішили створити свою лігу, де акумулюватимуться фактично всі гроші сучасного футбольного клубного господарства. І почалася боротьба, вони зараз намагаються створити суперлігу. УЄФА, зрозуміло, що проти, тому що в такому випадку, якщо суперліга буде створена, УЄФА виявиться дискредитованою Лігою Чемпіонів, тому що без грантів Ліга Чемпіонів мало кого буде цікавити. Підуть спонсори і вболівальники, скоріш за все, також, тому що це буде не головний турнір футболу, а буде другосортний турнір», - пояснює футбольний коментатор.

Саме тому, вважає наш співрозмовник, зараз жорстка позиція УЄФА, вони намагаються змусити учасників цього процесу повернутися під контроль УЄФА, щоб цього сепаратного руху не було.

«Зокрема і дискваліфікація цих клубів говорить про те, що вони не будуть допущені до внутрішніх чемпіонатів. Наскільки відомо, піднімається зараз питання не догравання Ліги Чемпіонів і Ліги Європи цього сезону, а там якраз ці гранди беруть участь і борються за трофеї», - підмічає експерт.

Що ж до того, яка участь України в цьому процесі, то за словами спортивного журналіста, Україна однозначно на боці УЄФА, тому що українські клуби про суперлігу на даний момент мріяти поки що не можуть.

«Скоріш за все, що українські клуби займатимуть рішучу позицію підтримки УЄФА. І зокрема Андрій Павелко є членом виконкому УЄФА, і згідно своєї посади він також підтримає інтереси УЄФА. Тому Україна в даному випадку буде на боці УЄФА», - резюмував наш співрозмовник футбольний коментатор Андрій Столярчук.