Шантаж з боку РФ посилиться: експерт розповів, чого слід чекати від Путіна
22.04.2021 13:37

Зеленський просто озвучив те, що йому написали спічрайтери для того, щоб продемонструвати, що Україна буде шукати виходи з ситуації тільки дипломатичним і політичним шляхом. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів директор Центру зовнішньо-політичних досліджень ОПАД ім. Ніконорова Сергій Пархоменко.

Коментуючи записане Зеленським звернення до Путіна про зустріч на українському Донбасі, наш співрозмовник зауважує наступне: «Я скажу дуже просто: Росія не піде ні на які компроміси, поки Путін живий, поки Росія ще якось тримається в умовах існуючого режиму і тої вертикалі, яка є, вони ні на які поступки не підуть».

«Тому розраховувати на щось, коли ми підпишемо капітуляцію, імплементуючи повністю формулу Штайнмаєра згідно нового кластерного плану, який пропонує зокрема і французька сторона, тобто це імплементація того ж Мінська, але в такому форматі, що треба все-таки амністію проводити, особливий статус надавати, це такий кластерний план. Так от якщо його реалізують в російській послідовності, тобто спочатку вибори, амністія, особливий стан, а потім вивід військ, тоді Путін з ним зустрінеться або проведе Нормандський саміт чи ще щось. Тобто тут ми маємо справу з жорстким шантажем», - додав політолог.

За словами експерта, Росія каже: ми вас не будемо слухати, не будемо зустрічатися, поки ви не капітулюєте — і буде посилювати військовий тиск. Тому розраховувати на якусь зустріч немає сенсу.

«Зеленський просто озвучив те, що йому написали спічрайтери для того, щоб продемонструвати, що Україна буде шукати виходи з ситуації тільки дипломатичним і політичним шляхом, показати, що ми відкриті, і хай Росія так само продемонструє бажання діалогу. Це просто чергові фрази, які говорять для того, щоб продемонструвати свою миролюбність, відкритість і закликати недружню сторону, щоб вона теж залучалася», - підкреслив аналітик.

Наш співрозмовник впевнений, що за цим нічого не стоїть, просто така собі риторика, яку ми чули і від Зеленського дуже часто, та й за минулого президента щось подібне.

«В принципі, сенс один, що ми готові говорити, але давайте зустрічатися. Росія відповідає завжди, що немає про що говорити, от коли ви будете говорити з Донбасом напряму, от тоді ми готові з вами зустрічатися. У них задача легалізувати ЛДНР і вийти з конфлікту, перестати бути стороною конфлікту і довести Заходу, що у нас громадянський конфлікт, а Росія тут ні при чому, знімайте санкції. Все як завжди. Очікувати якогось прориву не варто. Або ми капітулюємо, або будемо далі боротися. З боку Росії шантаж посилиться, а чи буде новий наступ, поживемо, побачимо. Нічого не можна виключати», - резюмував наш співрозмовник директор Центру зовнішньо-політичних досліджень ОПАД ім. Ніконорова Сергій Пархоменко.