Експерт пояснив, як телеканал «Дом» демонструє слабкість нашому інформаційному ворогую
23.04.2021 11:35

Олександр Кочетков вваж є, що канал «Дом», який покликаний бути ідеологічною зброєю на Донбасі, абсолютно не має сталої інформаційної концепції.

Про це політичний експерт розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи те, що телеканал «Дом» спочатку випустив сюжет про різні націоналістичні і радикальні угрупування в Україні, а потім під тиском Нацкорпусу зняв його, Кочетков зазначив, що це наслідок відсутності програмної концепції з боку держави.

«Цей канал — 100% фінансується державою, тобто він повністю державний. І він створений за концепцією задля впливу на населення окупованих територій. Таким чином він повинен компенсувати той негативний вплив, який йде від російського телебачення, яке там повністю превалює. Але важливо, що сталої концепції інформаційного мовлення ані у державного мовлення, ані у конкретно цього телеканалу не існує. Тому кожний журналіст, кожний редактор, керівництво цього телеканалу і всі ті, хто беруть там участь, діють на власний розсуд за відсутністю програмної концепції і ідеологічної концепції. Це така відверто стихійна ситуація, яку не можна допускати в умовах державного телеканалу, який спрямований саме як ідеологічна зброя. Є люди, які вважають, що треба зробити саме так, далі викликали негативну реакцію, і з якогось оточення, чи з ВР, Кабміну, і з оточення президента Зеленського пішла команда зняти матеріал, яку обов'язково виконують, тому що це канал державного фінансування. Було спочатку намагання підіграти чи не підіграти ідеологічній роботі на цій території, а потім вирішили так», - пояснив він.

Співрозмовник також назвав головне правило журналістики, яке порушив телеканал «Дом» і яке не зіграло йому на руку.

«Проблема у тому, що є відсутність сталої інформаційної концепції, а не інформаційного простору держави загалом, зокрема іноземного мовлення і мовлення на тимчасово окуповані території. Відсутність породжує такі проблеми, коли все достатньо суб'єктивно, і потім матеріал, який вийшов, знімають. Є в офіційній журналістиці таке правило: не можна знімати. Або матеріал не повинен зовсім виходити в ефір, або якщо він вже вийшов, знімати його не можна. Тобто ми демонструємо відсутність сталого розуміння, що і як повинно бути. А це слабкість. Це демонстрування слабкості нашому інформаційному ворогую. Цього не повинно бути. Або не ставити, або не знімати», - переконаний експерт.