Bellingcat переніс прем’єру фільму про "вагнерівців" на осінь і ось чому
04.05.2021 11:16

Представник інтернет-платформи Bellingcat Христо Грозєв повідомив українським журналістам, що фільм-розслідування про зрив операції проти російської ПВК "Вагнер" покажуть восени. Чому показ документальної стрічки про гучний скандал знову перенесли, ASPI news пояснив заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

Грозєв повідомив, виробництво розслідування затягнулося через обмеження пересування по світу спричинені пандемією COVID-19. До того ж процедури підтвердження вірогідності даних виявилися більш тривалими та складними, ніж журналісти розраховували.

Нагадаємо, 29 липня 2020 року білоруські силовики повідомили про затримання трьох десятків бойовиків російської ПВК "Вагнер". Україна намагалася екстрадувати "вагнерівців", втім Олександр Лукашенко віддав найманців Росії.

Головред видання ЦЕНЗОР.НЕТ Юрій Бутусов згодом повідомив, що це була спільна з західними партнерами спецоперація СБУ, мета якої – виманити та захопити російських найманців, котрі брали участь у війні на Донбасі. Також преса почала підозрювати у зриві операції найближче оточення президента Володимира Зеленського, зокрема керівника ОП Андрія Єрмака.

"Затягування прем’єри фільму Bellingcat, ймовірно, відбувається на прохання керівництва США. Держдеп має певні геополітичні плани, в які зараз зовсім не вписується скандал та дискредитація української влади. Зрозуміло, що у фільмі прямого звинувачення у зраді українських чиновників не буде. Хоча у розслідування фігурує одразу кілька людей, зокрема й сам Зеленський. І якщо з Єрмаком розв’язати питання простіше, то якщо раптом з’ясується щось неприємне щодо легітимного президента України? Виникне серйозна криза, яка нікому не потрібна. Активність української патріотичної вулиці зараз не вигідна, бо, як це не прикро, будь-яка нестабільність в Україні буде грати на користь Кремля", – зазначив Голобуцький.

Експерт вважає, що розслідування Bellingcat може продемонструвати, по-перше, повну безпорадність чинної української влади. По-друге, що гірше, покаже фактично відкритий доступ до усіх державних таємниць України з боку російських агентів.

"Як на тлі такого відкриття американські та європейські політики мають пояснювати своїм виборцям, чому вони лобіюють виділення Україні фінансової допомоги та зброї? Тобто Bellingcat пересунув прем’єру зовсім не через дипломатичні таланти Зе-команди. Маємо справу з прагматичним розрахунком США. Дискредитація української влади зараз не на часі, бо псує плани Заходу", – підсумував Голобуцький.