Що треба робити Україні, аби змінити Мінські домовленності
05.05.2021 14:37

Перш, ніж озвучувати ініціативу про зміну «Мінська», потрібно узгоджувати з тими, хто буде брати в ній участь, за задумами тих, хто озвучує. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів дипломат, експерт-міжнародник Ярослав Войтко.

Коментуючи той факт, що Зеленський і Кравчук говорять про зміну Мінських домовленостей і перенос зустрічей й в іншу країну, і про залучення США та інших країн до формату, наш співрозмовник зауважує наступне: «Це було б потрібно, але перед тим, як висувати такі ідеї і підтримувати її в Україні, спочатку спитати союзників, ті ж США, ту ж Великобританію, ту ж Польщу, яка б хотіла доєднатися до цього процесу. Тобто таку ініціативу перш, ніж озвучувати, потрібно узгоджувати з тими, хто буде брати в ній участь, за задумами тих, хто озвучує».

«Ця ідея заслуговує на опрацювання, але до того треба ще провести велику домашню роботу дипломатичну з представниками і з урядами тих країн, які ми плануємо долучити», - додав експерт-міжнародник.

За словами нашого співрозмовника, Штати можуть впливати на Росію тільки дипломатичними шляхами, але також, якщо вони будуть бачити, що Росія порушує міжнародне право, а вона вже багато років його порушує, вони можуть впивати, з іншого боку, санкціями проти РФ, що зараз і відбувається.

«Якщо не вдається домовитися полюбовно, то будуть застосовуватися санкції, причому вже наступний етап цих санкцій може бути досить серйозний. Це може бути відключення від міжнародній системи розрахунків “Свифт”, чи заморожування рахунків близьких до Путіна осіб та інші речі», - резюмував наш співрозмовник дипломат Ярослав Войтко.