Політолог розповів про ставки США на Україну
06.05.2021 12:32

Віталій Кулик переконаний, що до Блінкен буде задавати дуже багато запитань Україні стосовно перебування на Банковій Єрмака та багатьох його дій.

Про це політолог та директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи приліт Блінкена до України та відповідаючи на питання чи це посилить стосунки України та США, Кулик зазначив, що це виведе проблеми України у топ-інтересів Держдепу.

«Давайте почнемо з того, що візит держсекретаря — це певний сигнал про новий рівень відносин, комунікації. Після дзвінка Байдена до Зеленського фактично США перейшли до прямої комунікації з українською владою у вигляді візиту держсекретаря і його заступника по Східній Європі, в тому числі і по Україні. Причому людини, яка знає Україну, яка бувала тут, яка в курсі подій. Тобто Блінкен приїжджає сюди у всеозброєнні. Це посилення відносин, підняття статусу української проблеми до топових інтересів Держдепу - це плюс для України і увага», - сказав він.

Співрозмовник також наголосив на тому, що у США до Зеленського накопичилось чимало питань, а тому його можна вважати ревізором.

«З іншого боку, звичайно, буде багато запитань, тому що ми є реципієнтами допомоги США, на нас робиться певна ставка. Ми є партнерами і апелюємо до необхідності укладання союзницьких відносин з США поза НАТО. І якщо є така амбіція, ми повинні враховувати позицію нашого спільного партнера і союзника. Звичайно, з цієї позиції Блінкен виглядає ревізором. Україна знаходиться під зовнішнім управлінням і для мене це є очевидним фактом. Тому, до нас буде задаватися дуже багато запитань стосовно перебування на Банковій Єрмака і його позиції, стосовно звільнення керівництва спостережних рад при корпораціях, стосовно енергетичної політики, стосовно зовнішньої політики, контактів і т.д», - переконаний політолог.

Резюмуючи він підкреслив, що нинішня влада грає у показовість із США, через що Нуланд говоритиме з нею в «особливому тоні».

«Це цілий комплекс питань, яких у Вашингтону накопичилось до нинішньої влади і на які вона не давала чітких відповідей. Неодноразово Зеленському давали меседжі про необхідність конкретних кроків по боротьбі з олігархами в монополізованих галузях економіки. Але до цих пір ми маємо лише декларативні дії як події, які покликані більше налякати, ніж вибити олігархів з політичної арени, яку вони експлуатують. Відповідно запитання: хлопець, ти хочеш робити щось з цими олігархами чи ти з ними домовився, а нам малюєш потьомкінські села? Я не думаю, що в особливому тоні Нуланд буде говорити з Зеленським», - сказав Кулик.