Блінкен приїхав пред’явити рахунок Зеленському, і ось чому
06.05.2021 11:37

Офіційному Києву треба пройти екзамен у Блінкена на позитивно, хоча б більше, ніж трійка, аби зустріч Байдена і Зеленського відбулась. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів політолог, голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Коментуючи візит Блінкена до Києва, наш співрозмовник зауважує наступне: «Насправді сюди б більше підійшло, що до нас приїхав ревізор, тому що ходять вже чутки, що зустріч буде не проста».

«Безумовно, вона буде не проста, тому що українські політики, і Зеленський в цьому не виняток і навіть у чомусь переплюнув старих політиків, він взагалі не звик виконувати обіцянки. І в середині країни воно для наших політиків проходить більш-менш нормально, ну, падіння рейтингу, потім начебто все нормально, але в міжнародних відносинах це не працює. Якщо ти береш на себе зобов'язання, ти маєш їх виконувати. І скоріш за все, що зараз буде пред'явлений рахунок Зеленському», - додає політолог.

На думку аналітика, це головне питання, окрім загальних питань, які так чи інакше є в сфері інтересів США, тобто Росія, війна на Донбасі, допомога Україні, і таке інше. Це для нас позитив, хоча тут теж є певні моменти, бо ми чогось хочемо від інших, а самі нічого не робимо, починаючи від санкцій: ми їх вводимо чомусь тільки після того, як хтось їх вводить проти Росії, хоча треба давно вже розірвати стосунки. Тут більш-менш ситуація балансується, тому що тут є інтереси США. Росія дуже всім напакостила в світі, і тут нам добре, не дивлячись на нашу специфічну позицію.

«А от все, що стосується іншого, в першу чергу боротьба з корупцією, тут встає питання одного олігарха — Ігоря Коломойського, достатньо серйозно, і ми розуміємо всю ситуацію, пов'язану з президентом Байденом. Це, безумовно, судова реформа. Це все те, що тут імітується, а не робиться. І про це все знають у США. Посольства працюють не просто так, вони не дарма отримують заробітну плату. Тим більше, Вікторія Нуланд більше знає все, що тут відбувається. І скоріш за все, що ті зустрічі, які нібито плануються з лідерами фракцій, з представниками не чинної влади, вони також суттєво вплинуть на те, які будуть підсумки зроблені після цієї зустрічі», - підкреслює експерт.

За словами політолога, є і другий момент. Тут певною мірою буде йти вивірення позиції по Росії. Планується зустріч між Путіним і Байденом, і Блинкен буде зустрічатися також з Лавровим. І в цій ситуації не треба бути таким оптимістом.

«Скоріш за все після того, як тут буде проведена контрольна робота і потім буде даний певний дедлайн, можливо, це публічно не буде озвучено, і якщо нічого не буде просуватися, то про зустріч з Байденом взагалі немає сенсу говорити. Тому коли ми отримали дзвінок від Байдена і почали говорити про дуже вдалу роботу Офісу президента, про якусь заслугу, то це була заслуга Путіна. І це треба реально оцінювати. Тобто в сухому залишку, якщо ми не перездамо екзамен на позитивно, хоча б більше, ніж трійка, говорити про те, що буде зустріч між Байденом і Зеленським немає ніякого сенсу. Тобто, по великому рахунку, все залежіть від нашої влади, як вони зараз себе покажуть і як вони потім деякі чіткі точки, які будуть зрозумілі, робиться щось в цьому напрямку, що пообіцяла Україна, чи не буде це робитися», - резюмував наш співрозмовник голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.