ЦВК поки не знає, як встановити результати довиборів на Прикарпатті
07.05.2021 07:27
ЦВК шукає найоптимальніші дії та рішення, які можна вжити для встановлення достовірних результатів проміжних виборів народного депутата в одномандатному виборчому окрузі №87 (Івано-Франківська область).

Про це йдеться у заяві ЦВК.

“На сьогодні виникла екстраординарна ситуація, за якої однозначного юридичного виходу немає, тому Центральна виборча комісія здійснює пошук найоптимальніших дій та рішень, які можуть бути нею вжиті з метою встановлення достовірних результатів виборів у межах її повноважень, визначених Законом України “Про Центральну виборчу комісію” та Законом України “Про вибори народних депутатів України”, з урахуванням судових рішень та пункту 20 частини першої статті 92 Конституції України”, – підкреслили у ЦВК.

У комісії нагадали, що Велика палата Верховного суду 1 травня визнала протиправними дії Центральної виборчої комісії щодо встановлення результатів виборів народного депутата в ОВО № 87, а також визнала протиправним і скасувала протокол ЦВК від 22 квітня про результати проміжних виборів у 87-му окрузі.

Водночас, за даними комісії, суд відмовив позивачу в задоволенні інших позовних вимог у справі, зокрема щодо зобовʼязання ЦВК продовжити дії із встановлення результатів виборів в ОВО № 8 та прийняти рішення Комісії, яким зобовʼязати відповідну окружну виборчу комісію внести зміни до встановлених підсумків голосування шляхом складення протоколу з поміткою “Уточнений” про підсумки голосування з урахуванням відомостей про підрахунок голосів виборців, зазначених у протоколах ДВК на окремих виборчих дільницях.

Повідомляється, що Велика палата ВСУ звернула увагу на те, що відсутність (втрата) 504 виборчих бюлетенів за одного кандидата в народні депутати України за наявності встановленої виборчими комісіями кількості поданих голосів за кожного кандидата в народні депутати впливає на встановлення результатів виборів у 87-му окрузі.

“З огляду на виявлену різницю між кількістю голосів, поданих за двох кандидатів у народні депутати України, а також на кількість бюлетенів, щодо якої встановлено невідповідність, можливість установлення того, хто з кандидатів набрав найбільшу кількість голосів, викликає обґрунтований сумнів” – розповіли в ЦВК про рішення ВСУ.

Також Велика палата ВСУ зазначила, що у цій справі йдеться не лише про передбачуване порушення прав скаржника, але й на більш загальному рівні про виконання державою її позитивного обовʼязку щодо проведення вільних і чесних виборів, передбаченого статтею 3 Протоколу № 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Суд зауважив, що попри відсутність законодавчих підстав, беручи до уваги, зокрема, принцип верховенства права, ЦВК повинна була вжити заходів реагування з метою достовірного встановлення результатів виборів у ситуації, яка склалася, а не лише застосовувати положення закону.

У ЦВК додали, що, на думку Великої палати ВСУ, комісія має повноваження, передбачені законом “Про Центральну виборчу комісію”, за змістом яких вона може забезпечити гарантію встановлення результатів волевиявлення виборців.