Підземний страйк на Донбасі: поліція тисне на родини гірників, одному шахтарю стало зле
07.05.2021 12:42

На Луганщині на шахті «Гірська» третю добу триває підземний страйк шахтарів через борги із зарплати, вчора одному з учасників підземного протесту стало зле, його підняли на поверхню.

У шахтаря піднявся тиск, і він зупинив протест. Наразі під землею залишаються 14 гірників, повідомив «Вчасно» глава Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

За його словами, щоб змусити шахтарів піднятися на поверхню та зупинити страйк, місцева влада тисне на їх родини.

«Було проявлене хамське ставлення працівників поліції до сімей шахтарів, — заявив профспілковий лідер. — Вони відвідують сім’ї учасників акції протесту і збирають дані на гірників. Особливо це хвилює людей старшого віку, які добре пам’ятають, що таке НКВД та репресії, уявляють, що таке переслідування з боку системи. Цю інформацію від сімей отримують шахтарі у підземних умовах. Що це, якщо не психологічний тиск, щоб примусити шахтарів як скоріше виїхати на поверхню?».

Михайло Волинець закликав родини гірників записувати номера жетонів та прізвища поліціянтів, які збирають інформацію про шахтарів.

«Мене обурює той факт, що замість того, щоб розібратися в тому, хто обікрав шахтарів, чому їм не виплачується зарплата, поліція долучається до знущань з шахтарських сімей, — заявив профспілковий лідер. — При повторенні подібних випадків — записуйте номери жетонів поліціянтів, їхні прізвища, сфотографуйте. Надсилайте цю інформацію мені персонально. Через такі ганебні дії правоохоронців, буду звертатися до Авакова. Треба розбиратися, чию вказівку вони виконують. Це підриває віру людей, які живуть у лічених кілометрах від зони бойових дій до державності, зневірює у тому, що їх захистять».

Нагадаємо, що шахтарі вимагають виплати зарплатного боргу, який по ДП «Первомайськвугілля» сягнув 127,4 млн грн.

Крім того, шахтарі не задоволені забезпеченням державних вугледобувних підприємств засобами індивідуального захисту та хочуть підвищення окладів.