Експерт пояснив, чи потрібна взагалі українцям прописка
11.05.2021 14:35

Віталій Купрій вважає, що ходіння по численним інстанціям та реєстрації типу прописки - це архаїзм, який вже давно нічого не дає і не вирішує у світовій практиці.

Про це колишній народний депутат України розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Купрій, коментуючи законопроект про онлайн-прописку зазначив, що він є непотрібним і на прикладі пояснив чому.

Я скажу зі свого досвіду проживання в цивілізованій країні, а саме, про 4 роки життя у Австралії. Там немає інституту реєстрації. Якщо тобі треба підтвердити місце знаходження чи проживання, то в державну інституцію приносяться, наприклад, банківські листи, тобто установ, які вже тобі направили щось поштою, і ти показуєш адресу. Це означає, що є підтвердження твого місця проживання. Ніяких проблем з цим там взагалі немає. Я думаю, що це все архаїчна застаріла система, яка у нас існує, - ходити і показувати всі ті документи, щось реєструвати. Я думаю, що це не потрібно. Є інші механізми в цивілізованому світі, які можна обрати за приклад», - сказав нардеп.

Співрозмовник також пояснив, чому прописка у правовому полі нічого не регулює.

«Де потрібна ця реєстрація, для чого? От зараз я зареєстрований у Київській області, але я можу машину поставити на облік в будь-якому сервісному центрі? - Можу! Я можу подати заяву про виділення земельної ділянки? - Можу», - зазначив нардеп.

Також Купрій відповів на питання, яким чином тоді правоохоронним органам проводити розшук людей без прописки.

«Реєстрація тут взагалі не до чого. Державою створені такі умови, коли ця реєстрація є обов'язковою для підтвердження того, де ти знаходишся. Так от я кажу, що механізми можуть бути іншими. А розшук — будь ласка, це можуть зробити і правоохоронні органи, і хто завгодно, але у кожної людини є право вільного пересування країною. Я сьогодні хочу тут пожити, інший тиждень в наметі на природі. Це не заборонено законом. Тому я не бачу тут ніяких проблем», - резюмував він.