Стало відомо, чим закінчиться епопея з судом проти Медведчука
14.05.2021 13:37

Те що вчора відбувалося у Печерському суді, чітко дало зрозуміти всім, що це абсолютно пуста справа, яка у подальшому якщо буде розглядатися незаангажованим судом по закону і без тиску, закінчиться виправдувальним вироком. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів адвокат, кандидат юридичних наук, екс-слідчий в особливо важливих справах ГПУ Сергій Войченко.

Коментуючи суд над Медведчуком, домашній арешт та заставу в 300 млн грн., наш співрозмовник зауважує наступне: «Поки що ми можемо говорити про оприлюднені матеріали справи, які були оголошені в суді, якими прокурори намагалися обґрунтувати необхідність тримання під вартою Медведчука. Події 2015 року. Знаєте, це нагадує старе українське прислів'я: згадала баба, як дівкою була».

«Друге. Тут же ми почули вереск з табору Порошенка, що це, виявляється, все ПОП збирав. Кричать, що це заслуга ПОПа, а Юрій Віталійович в цей час приймав коньяк і не встиг оголосити підозру. В суді прокурори виглядали, м'яко кажучи, просто смішно. Жодної конкретики. Виступ прокурора розпочався з цитати митрополита Шептицького датованої 1941 року, яка була ним висмикнута з контексту. По-різному можна ставитися до цих історичних подій, але не забуваємо, що у 1944 році той же Шептицький звертався листом до Йосипа Сталіна і в досить схвальній формі висловлювався щодо перемог Радянських військ над німецько-фашистськими загарбниками», - наголошує адвокат.

Далі, підкреслює наш співрозмовник, варто було б сказати про те, що виступ прокурора був пов'язаний з говорінням про якісь теоретичні засади організації держави, при тому, що прокурор, вставши, відразу почав говорити: всі докази ми зараз не оцінюємо, просто закрийте Медведчука, а оцінку доказам не треба давати.

«Закрийте так без доказів, на чесне слово прокурора. Про що це говорить? Що людина, встаючи, відразу, по Фрейду, розуміє, що у неї не те що доказів нема, а за ці докази його треба закрити, що він прийшов просити людину під вартою тримати, але доказів в нього немає. Далі феєрично була відповідь на питання судді, яка ж шкода? А шкоди нема. Далі - доказова база. Роздруківки з мережі Інтернет, з різних сайтів. Якщо за такими доказами судити, то в інтернеті знайдеться стільки бруду на будь-яку людину, яку потім можна буде за цими доказами з інтернету тримати під вартою. Якщо це рівень теперішньої прокуратури, то це дуже прикро», - зауважив кандидат юридичних наук.

За словами Сергія Войченка, саме тому рішення суду навіть про цілодобовий домашній арешт, як казав сам Медведчук, буде оскаржуватися, оскільки і він, і його адвокати вважають, що підстав обирати будь-який запобіжний захід не було. А як щодо начебто оголошення підозри Медведчуку – підозру відправили по пошті, але вона ще на пошті і навіть до адресата не дійшла, але прокурори вважають, що не головне листу дійти до адресата, на їх думку просто досить просто занести на пошту і вважати працівників пошти належними отримувачами.

«Скажу більше, все, що вчора відбувалося у Печерському суді, чітко дало зрозуміти всім, що це абсолютно пуста справа, яка у подальшому якщо буде розглядатися незаангажованим судом по закону і без тиску, закінчиться виправдувальним вироком. Адже вся справа вчора прозвучала, як у невстановлений час, невстановленому місці, невстановленим способом, невстановлені особи разом з Медведчуком щось невстановлене зробили і спричинили невстановлену шкоду, але потрібно взяти під варту!», - резюмував наш співрозмовник екс-слідчий в особливо важливих справах ГПУ Сергій Войченко.