Експерт розповів, через що АЗС припинили продаж А-95
17.05.2021 11:35

Леонід Косянчук переконаний, що ажіотаж та плутанина із продажем бензину А-95 виникли через те, що держава не скомунікувала належним чином із продавцями палива.

Про це експерт ринку нафтопродуктів та екс-президент асоціації операторів ринку нафтопродуктів розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи те, що в неділю деякі АЗС заявили, що припиняють продаж 95-го бензину та дизелю через постанову ВР, Косянчук пояснив чому так сталось і хто у тому винен.

«По-перше, мова йде про преміальні сорти. Це звичайний бензин, в який домішали якісь присадки, які начебто підвищують експлуатаційну якість, хоча це питання досить спірне, як на мене. І вони дійсно призупинили продаж, тому що з цими добавками вони не влазили у ціну, щоб вона буда бодай не збиткова, але зразу вже вчора було роз'яснення Міністерства економіки, що обмеження ціни і встановлення державного врегулювання ціни стосується А-92, А-95 і дизельного пального і не розповсюджується на преміальні марки», - сказав він.

Експерт ринку нафтопродуктів також роз’яснив, як Міністерство економіки вийшло з даної кризи і що буде з преміум-паливом.

«Насправді вони преміальні лише для того, хто їх продає, тому що ніякої різниці насправді немає. Тому оператори погарячкували, а Міністерство економі схаменулося і дало роз'яснення. Тому що, бачите, тут за тиждень прийняли дві норми. Одна норма зобов'язує декларувати підвищення цін, а друга норма взагалі вводить державне регулювання ціни, яку як виконувати, ніхто не знає, і процедуру навіть ніхто не знає. Тому і вийшла ось ця нерозбериха через те, що не було конкретизовано чи неправильно роз'яснено. А зараз вже Міністерство економіки дало роз'яснення, що ця норма по регулюванню не стосується преміум-палива, яке виробляють вже на місці», - резюмував співрозмовник.