Експерт розказав, як доступність транспорту впливає на туристичну привабливість Києва
18.05.2021 10:35

Андрій Новак вважає, що головне завдання міських влад полягає у тому, аби транспорт для жителів і гостей столиці був доступний.

Про це глава Комітету економістів України розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Говорячи про заяви щодо підняття ціни на проїзд в метро до 21 грн, Новак зазначив, що у цьому є раціональне зерно, однак абсолютно немає потреби.

«Формально, з одного боку, Київський метрополітен заявляє про те, що сьогоднішня вартість не покриває навіть собівартості надання послуг, ремонтів вагонів, приміщень і зарплат працівників. Але, з іншого боку, головне завдання міських влад у тому, щоб транспорт для жителів і гостей міста був доступний. Багато міст Європи, і не тільки, взагалі вводять безкоштовний громадський транспорт у місті для того, щоб якомога більше людей приваблювати в місто і щоб для місцевих жителів транспорт не був чимось обтяжливим. З одного боку, це можуть собі дозволити тільки благополучні міста, але якщо вже Київ не благополучне місто, столиця, то тоді яке місто назвати благополучним, яке могло б запровадити подібну практику», - пояснив він

Співрозмовник також наголосив на тому, що для сумарного зменшення затрат на транспорт після підняття ціни на метро, можна було б зробити безкоштовним наземний громадський міській транспорт.

«Звичайно, у метрополітені це важко реалізувати, тому що він збільшується — будуються нові станції, переходи, а це все дуже великі затрати. Але, з іншого боку, не піднімати ціну метрополітен разом з київським бюджетом може собі дозволити. Або якщо і піднімати ціну на метрополітен, то, наприклад, можна було б водночас зробити безкоштовним наземний громадський міській транспорт для того, щоб сумарно зменшити затрати на транспорт як для киян, так і гостей міста. Можна було б шукати якісь варіанти для того, щоб транспорт не займав велику частку бюджету людини», - резюмував Новак.