«Міхеїл, ви – не Дон Кіхот», – суддя ОАСК Гарник креативно відреагував на хейт Саакашвілі. ВІДЕО
27.05.2021 09:40

Суддя ОАСК Кирило Гарник зняв відео, на якому заспівав пісню, присвятивши її голові виконкому Національної ради реформ Міхеїлу Саакашвілі. До творчості слуга Феміди вдався після того, як Саакашвілі у своєму Фейсбуці полив його брудом та обізвав «знахабнілою свинею».

Про це повідомляє Інтернет-видання «Вибір».

У зверненні Гарник заявив, що Міхеїл – «не Дон Кіхот» та попросив політика не вдаватись до створення «штучних» ворогів задля підвищення рейтингу.

«Пан Саакашвілі, вочевидь, через падіння свого політичного рейтингу вдався до популярного методу – створення нових ворогів. Хочу сказати Вам, шановний Міхеїл, що Ви – не Дон Кіхот, а українці самі можуть розібратися, де вороги.

То хто Ви: реформатор чи черговий прострочений політичний продукт? Україна та Грузія завжди були братськими народами. І в наших народів є почуття гідності. Українці слухають політиків, але довіряють лише діям. Рішення суду в жодній країні не обговорюється, а виконується. І це передбачено як українським законодавством, так і міжнародними нормами. Я згоден з Вами, пане Саакашвілі, що, як Ви кажете, з цим «бардаком» треба покінчити. Зокрема, у Вашій особі. Як українець та патріот власної країни, я хочу Вам відповісти піснею», - заявив Гарник.

На «десерт» до цих слів, Гарник заспівав пісню грузинською мовою.

Нагадаємо, Саакашвілі закликав українців до «суду Лінча» над суддею Окружного адміністративного суду Києва Кирилом Гарником, який, за словами Саакашвілі, «призупинив своим рішенням наказ міністра Криклія про скасування обов’язкового підтвердження кваліфікації моряків».

«Я закликаю суспільство знайти, де він живе, прийти до нього додому і сказати йому в обличчя в присутності його сусідів і сім’ї», – написав Саакашвілі гнівний пост у своєму Фейсбуці.

Дещо пізніше Саакашвілі звинуватив Гарника у хабарництві та у «казковому багатстві».

Примітно, що обурення Саакашвілі викликає деякі питання. Адже рішення Київського ОАСК відповідає нормам чинного законодавства.

Зокрема, йшлося про призупинення дії наказу Міністерства інфраструктури України від 6 квітня 2021 року №201 «Про внесення змін до нормативно-правових актів Міністерства транспорту та зв’язку України і Міністерства інфраструктури України», який впроваджує автоматизовану систему тестування моряків без участі людини-екзаменатора.

Проте, виявилося, що з боку Міністерства була грубо порушена процедура вступу наказу в дію. Зокрема, спочатку Мін’юст не опублікував документ у загальний доступ, а отже він не міг вступити в силу. Після чого міністр Криклій відзвітував в прес-релізі свого відомства про те, що наказ вже зареєстрований і вступив в силу.

Варто зазначити, що будь-які документи повинні бути відповідним чином оформлені і зареєстровані в установленому порядку. Тільки в цьому випадку вони можуть стати підставою для зміни існуючого порядку дій чиновника будь-якого органу виконавчої влади. Якщо ж наказ міністерства порушує норми чинного законодавства або його реєстрація не була проведена, то а) його вступ в силу можна оскаржити в суді б) чиновник, який вирішив почати виконувати наказ до його вступу в силу, як мінімум, ризикує бути викритим в посадовому злочині/недбалості або неналежному виконанні своїх обов’язків.

Відповідно, якщо в суд надійшла позовна заява, то суд не міг на неї не відреагувати.