долар
14.07.2021 15:42

Одеса перетворюється у велику пляму на репутації України. Все через епіцентр контрабанди з Туреччини, який там утворився. На одеській митниці вже другий тиждень стоять всі вантажі з Туреччини: і контрабанда, і "білий" товар. За інформацією екс-Голови Одеської ОДА Михо Саакашвілі, причиною стали "нові правила" оформлення одягу, взуття, текстилю та господарчих товарів.

Відбувається перерозподіл грошових потоків з турецької контрабанди. Формально – все відбувається "на місцевому рівні", та чиновник запідозрив міністра фінансів Марченко та голову Держмитниці Рябікіна в тому, що вони взяли під контроль ці темні процеси.

Ті, хто зіштовхнувся із контрабандою вже навіть почали називати нові цінники, які сьогодні озвучують бізнесу:

  • 16 000$ - за контейнер/автомобіль з одягом/взуттям;
  • 8 000$ - за контейнер/автомобіль з тканинами або господарчими товарами.

Розцінки не впливають на офіційні платежі, тобто їх заплатити все одно доведеться. Сума у 8-16 тисяч доларів сплачується один раз і далі гроші осідають в кишенях учасників схем. Телеграм канали називали головних адміністраторів  процесу, це відомі митники Руслан Черкаський та Денис Пудрик: перший відповідає за переговори з бізнесом та розподіл грошей між учасниками схем, а другий відповідає за облік грошей у чорній касі.

Перебуваючи на посаді заступника голови Держмитниці, сьогодні Черкаський відповідає за консенсус з управлінням стратегічних розслідувань Нацполіції, ДБР, прикордонниками та податковою. Кожне з відомств є дотичним до схем контрабанди і, відповідно, отримує свою частку за участь.

Зазначимо, що "нові умови" стосуються не лише турецьких товарів. Сьогодні вже створюється схожий механізм для оформлення контейнерів з Китаю, а оформлення автомобілів тимчасово призупинено, хоч і відомі нові розцінки: по 50$ для митниці та управління стратегічних розслідувань Нацполіції за кожне авто. 

Але не варто думати, що призупинка процесів в Одесі обумовлена функціонуванням тіньового "Офісу контрабанди". Насправді ж причиною став інтерес Офісу президента, який централізує всі наявні тіньові потоки за аналогією з владою Порошенка. Наразі тривають "перемовини на найвищому рівні" між представниками Держмитслужби та ОП.