18.11.2005 11:55
Проведення референдуму щодо вступу України до НАТО може поглибити розкол суспільства, вважає лідер Республіканської партії України Юрій Бойко. Про це він заявив 18 листопада в прямому ефірі телеканалу «Ера».

«В нашому політично наелектризованому суспільстві ідея проведення референдуму небезпечна тим, що вона поглибить поділ суспільства. Тобто, частина буде казати, що ми „за” НАТО і ми – в Європу, частина скаже, що ми „проти” НАТО і до Росії», – сказав лідер республіканців, інформує прес-служба партії.

Юрій Бойко підкреслив, що питання вступу до НАТО сьогодні стало лакмусовим папірцем не лише для суспільства, але і для державної еліти: «Ситуація нагадує вибір за принципом „свій – чужий”. Тобто той, хто за вступ до НАТО – той за інтеграцію до Європи, а той, хто „проти” – він за шлях до Росії. У нас провладні „за” НАТО, а опозиційні „проти” НАТО. Це дуже небезпечна ситуація, яка жодним чином не сприятиме консолідації суспільства».

На думку лідера РПУ, натомість потрібно перш за все з’ясувати, чого ми хочемо: «Ми хочемо сильну армію, ми хочемо мати гарантію безпеки, і ми хочемо мати військовий бізнес, який би приносив прибуток державі». За словами Юрія Бойка, щоб досягнути цього, Україні потрібно шукати середину з позиції державного егоїзму, оцінити, що Україна має сьогодні в оборонно-військовій галузі і обирати свій власний шлях розвитку.