18.11.2005 12:26
В пятницу, 18 ноября, Верховная Рада Украины поддержала депутатский запрос к Президенту Украины, премьер-министру, секретарю совета Национальной безопасности и обороны, Главе СБУ относительно служебного несоответствия председателя Национальной акционерной компании «Нафтогаз Украины» Івченка О.Г., что создает угрозу национальной безопасности, подрывает доверие к Украине как к транзитному государству в ходе переговоров с Россией по вопросам транзита газа. Запрос, который поддержали 264 народных депутата, подал в Верховную Раду член фракции СДПУ(о) Анатолий Писаренко, передает пресс-служба партии.

Текст депутатского запроса приводим полностью на языке оригинала:

«За станом на середину листопада українсько-російські переговори з питань умов транзиту російського газу через територію України не були завершені. ЗМІ повідомляють про нові вимоги російської сторони і про абсолютно неадекватну реакцію на них з боку пана Ивченко. Останній, вочевидь, вважає, що Росія, Туркменістан та Європа мають діяти згідно з його наказами. Така позиція Ивченко вже фактично призвела до того, що Туркменістан відмовився від подальшої співпраці із Україною, погодившись на умови російського «Газпрому».

Ми вважаємо, що така ситуація є неприпустимою, вона створює загрозу національній безпеці України; підриває довіру до неї як до транзитної держави; суперечить євроінтеграційному курсу, проголошеному Президентом. Діяльність пана Ивченко веде до міжнародної ізоляції України з боку Росії та ЄС, як це вже доведено планами побудови підводного нафтопроводу в обхід України, а також загрожує виникненню проблем із постачанням енергоносіїв для потреб української промисловості та житлово-комунального комплексу.

У зв’язку з цим ми вимагаємо:

— особисто втрутитися в хід переговорів відносно умов транзиту російського газу територією України;

— визначити та покарати винних у тому, що переговори до сьогодні не завершені;

— призначити новий склад делегації на переговорах із чітко визначеною персональною відповідальністю за результати».