служба безопасности Украины
21.07.2021 12:28

СБУ тримає на контролі питання захисту даних українських трудових мігрантів в Польщі. Про це повідомили From-UA.com у відомстві, коментуючи публікації про можливе притягнення до видачі польських віз компаній зі зв'язками у спецслужбах РФ. 

Поки, за даними СБУ, проблем з витоком особистої інформації заробітчан не виявлено. "На Ваш лист від 23.06.2021 щодо ймовірного витоку особистих даних громадян України, які виїжджають на заробітки до Республіки Польша, повідомляємо про відсутність інформації з порушених питань", - йдеться у відповіді. 

Як відомо, з 2011 року  оформленням польських віз в Україні займається міжнародна компанія VFS.

СБУ нагадала, що на неї покладається, серед іншого, захист законних інтересів держави та прав громадян від розвідувально-підривної діяльності іноземних спеціальних служб. "Органи та підрозділи Служби безпеки України ретельно перевіряють інформацію щодо можливої причетності окремих осіб до вчинення злочинів, розслідування яких, відповідно до статті 216 Кримінального процесуального кодексу, віднесено до підслідності слідчих органів безпеки", - нагадали у СБУ. Зокрема, мова йде про такі злочини, як державна зрада та шпигунство. 

Нагадаємо, в червні посольство Польщі оголосило переможцем тендеру на обробку документів на робочі візи у Польщу групу компаній, серед яких виявилася одна з фірм зі сфери впливу бізнесмена Томаша Місяка. Польськи ЗМІ закидали йому зв'язки із спецслужбами РФ та бізнес-оточенням Володимира Путіна. Новий оператор має розпочати роботу у листопаді, якщо результати тендеру затвердять. Наразі Національна апеляційна палата Польщі розглядає  скарги на рішення щодо відбору переможця.