наручники на руках
29.07.2021 19:18

Співробітникам низки держкомпаній (Приватбанк, Укрпошта, Укренерго та інші) та власникам інтернет-видання Mind.ua, які організували схеми по розкраданню та відмиванню коштів,  може загрожувати тривалі терміни обмеження волі. Про це заявив юрист Олег Бойко, коментуючи акції проти корупції при розміщенні піар-матеріалів і реклами в ЗМІ, що пройшли у Києві

За його словами, крадіжки коштів з рахунків державних компаній під виглядом розміщення іміджевих матеріалів це одразу декілька статей Кримінального кодексу. Розтрата бюджетних коштів, одержання неправомірної вигоди службовою особою і ухиляння від сплати податків. Розслідуванням цих епізодів мають зайнятися Нацполіція, ДФС і ДБР під наглядом прокуратури.

 «Нажаль, подібні протиправні схеми є поширеними майже у всіх галузях економіки, яку просто знищує корупція. У даному випадку має місце доволі просте та банальне розкрадання коштів. Буква закону чітко кваліфікує їх діяння. Це стаття 191 Кримінального кодексу, що передбачає в’язницю для злочинців на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна за привласнення та розтрату майна. З огляду на масштаби розкрадань, їх примітивно-цинічний характер, ієрархічний характер взаємодії співучасників, мова може йти не просто про групу осіб за попередньою домовленістю, а цілу злочинну організацію, що становить окремий склад злочину, а саме статтю 255 КК України. Не менш суворе покарання може загрожувати посадовцям та відкатникам, від п’яти до 12 років», - зазначив правник.

За думкою Олега Бойко, покарання за розкрадання рекламних бюджетів державних структур мають понести не лише виконавці та посередники, але і службові особи, що санкціонували подібні оборудки.

«Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, це стаття 368 КК України, а сама пропозиція, тобто надання неправомірної вигоди, це стаття 369 КК України. Строк покарання також чималий, до 12 років», - повідомив юрист.

Окрім того, як зауважив правник, у процесі слідства можуть бути виявлені і значні фіскальні порушення.

«Звичайно такі оборудки, це втрати податків, а тому варто розпочати досудове розслідування за статтею 212 КК України, за ухилення від сплати податків. Ця стаття вже не «посадочна», тому варто приготовати гаманець для штрафу», - підкреслив Олег Бойко.

На думку юриста задачею розслідування має стати не тільки притягнення винних до відповідальності, але і повернення протизаконно витрачених коштів до відповідних державних структур.

«Найважливіше не просто притягнути до кримінальної відповідальності причетних осіб, і отримати хоча б мінімальний, але реальний строк покарання. Принципове значення має повернення всіх привласнених (розтрачених) коштів, а досягнути цього можна шляхом подання позову у межах того ж кримінального провадження, активних слідчих дій і пильної уваги громадськості. Для запобігання знищенню всіх слідів злочину та втечі причетних за кордон, для чого є всі передумови слід найшвидше розпочати досудове розслідування силами національної поліції та прокуратури. Участь фіскальної служби та Державного бюро розслідувань може бути не зайвою», - заявив Олег Бойко.

Нагадаємо, в ЗМІ була опублікована інформація про те, що піар-менеджери деяких державних компаній беруть участь в схемах розкрадання і відмивання рекламних бюджетів в маловідомих виданнях, зокрема, Mind.Ua. У свою чергу НЕК Укренерго та АКБ Приватбанк відхрестилися від відносин з виданням, пояснивши, що розміщували піар-матеріали через рекламне агентство. В Києві пройшли акції проти корупції при розміщенні піар-матеріалів і реклами в ЗМІ. Учасники акції пікетували офіси Укренерго, Приватбанку, Укрпошти та низки інших держаних компаній.