Буринь
05.08.2021 15:21

За переворотом в Бурині, що на Сумщині, стоїть народний депутат України Максим Гузенко. Про це у своєму блозі у соціальній мережі написав екс-голова Сумської обласної ради Семен Салатенко.

Салатенко зазначає, що силову підтримку Гузенку надає місцевий кримінальний авторитет Петро Василенко, більш відомий як Пєтя Буринський. 4 серпня тітушки Василенка разом з поліцією жорстоко побили прихильників міського голови Бурині Віктора Ладухи.

«Після шизофренічного за своєю суттю рішення Харківського (!) Апеляційного суду, де вже рік як виконуючого свої обов'язки главу Буринської ОТГ визнали таким що не набув посади (???), опозиція в особі Слуг народу, ЄС і тих, що приєдналися, вирішила провести свою сесію міської ради.

Хоча сесія була призначена на 14 серпня, «опозиціонери» вирішили не баритися і сесію проводити сьогодні. Те що проекти рішень повинні бути опубліковані не пізніше ніж за 10 днів ДО сесії їх не збентежило.

Озброївшись підтримкою десанту з числа помічників народного депутата України Максима Гузенко, юристів з обласного штабу «Слуг народу», поліції і загін тітушок місцевого авторитета Петра Василенка (Буринського) пішли на будівлю міськради, але мітинг прихильників міського голови був набагато чисельнішим, і йти напролом нападники не зважилися.

Вони забарикадувались в парикмахерській і поки загін поліції разом з ТІТУШКАМИ стримували натовп жителів Бурині, оголосили свої збори сесією і ухвалили якісь рішення. Депутатів не згодних з цим, пресу і міського голову на збори не пустили. Що там було насправді – невідомо», - пише Салатенко.

Поряд з поліцією та тітушками, плече Гузенку підставив і заступник керівника Конотопської місцевої прокуратури Андрій Наталич. Разом зі своєю дружиною, главою Буринської територіальної виборчої комісії Ганною Наталич, він намагається через внесення змін до держреєстрів, позбавити Віктора Ладуху повноважень міського голови. Державні реєстратори вже заявили, що Наталич здійснював тиск на них.

Зазначимо, що протистояння у Бурині триває вже понад 8 місяців. У жовтні 2020-го 52%  виборців обрали головою громади Віктора Ладуху. У грудні він виголосив присягу міського голови. Але вже у липні цього року Другий апеляційний суд Харкова скасував постанову територіальної виборчої комісії про реєстрацію Віктора Ладухи Буринським головою. Причина – скарга конкурента. Підстава – нібито Ладуха невчасно написав заяву про реєстрацію на посаду.

І хоча цю постанову скасувати не можна згідно українського законодавства, бо Віктор Ладуха вже виголосив присягу міського голови, Ганна Наталич призначила засідання ТВК, а потім оголосила про перевибори.

Нині це рішення, а також рішення Другого Харківського апеляційного суду, оскаржується в касаційній інстанції та адміністративному суді.