засновник групи компаній «Трансшип» Андрій Іванов
10.08.2021 16:58

Журналісти проєкту розслідувань “Стоп корупції” опублікували сюжет про засновника групи компаній «Трансшип» Андрія Іванова, якого спіймали на незаконному переправленні людей морем, ухилення від сплати податків та лобіюванні власних інтересів у політиці. Також його підозрюють у співпраці з терористами. 

“Перша історія стосується співпраці з бойовиками окупованих районів Донбасу. У 2019 році правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження щодо «Трансшипу» та пана Іванова за частиною першою статті 258 пункт 3 – організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації.

Матеріали справи вражають нахабністю. Компанія «Зовнішторгсервіс» зареєстрована як російська в самопроголошеній Південній Осетії та має філіал на тимчасово окупованій території Луганської області”, – повідомляє журналіст Артем Поліковський

Також розслідувач зазначає, що «Зовнішторгсервіс» займається посередництвом між видобуванням вугілля та його продажем в Україну.

«Вугілля, видобуте на луганських шахтах, постачали до морських портів у Ростовській області та Краснодарському краї Росії. Там його змішували з видобутим у Росії, через що встановити його походження було неможливо. Потім його доправляли морським транспортом до України за посередництва компаній «Трансшип ГМБ», «Краншип», «Кірган Холдінг» та «Трансшип-Агент». Для буксирування використовували вже знайомі нам судна Новоросійського торгового порту – «Туман», «Торнадо», «Юпітер» та «Топаз-Н». Розвантаження відбувалося у портах Одеської та Миколаївської областей», – розповів він.

На думку голови центру політичних студій «Доктрина» Ярослава Божка, такими «посередниками» має серйозно зайнятися правоохоронна система України.

«Присутність російських компаній, особливо на півдні України, де наближена зона до окупованого Криму, де поруч фактично російський анклав – це дуже велика стратегічна проблема, й вона торкається не лише економічних питань. Тому що економічна присутність завжди дозволяла росіянам нарощувати згодом присутність і політичну. Це показав приклад Криму, де останні 20 років нарощувалася економічна, а потім і політична присутність Росії. У перспективі це – можливість спекулювати економічними питаннями в політичних цілях», – наголосив він.

Нагадаємо, група «Трансшип» була заснована у 1998 році Андрієм Івановим і займається буксируванням суден, рейдовою перевалкою, наданням флоту в оренду та іншими морськими операціями. Має з десяток компаній у своїй структурі із реєстрацією в Україні, Автономній республіці Крим, Росії та офшори в Белізі й Панамі. Одна з компаній цієї групи – ТОВ «Краншип», якою керує Іван Ніякий.