21.11.2005 14:06
В адрес редакции From-UA от пресс-службы СДПУ(о) поступило заявление «СДПУ(о) по поводу первой годовщины так называемой «помаранчевой революции». Текст заявления приводим без изменения на языке оригинала.

«2004 рік увійде в історію України як рік великих надій і великих розчарувань. Справді, вперше за час незалежності український народ зробив спробу організувати своє життя по-новому. Знайшлися політики, які взялися очолити цей процес. Народ їм повірив.

З листопадових подій 2004 року минув рік — рік підготовки і правління Україною новою владою. І зараз у кожного громадянина України на вустах багато запитань, але найважливіше з них — що зробила нова влада, аби змінити життя на краще?

Якщо ж бути об'єктивними, відповідальними і чесними перед власним народом, то слід зізнатися — майже нічого. Більше того, негативні риси старого режиму не лише залишилися, а й навіть посилюються. За новими масками, новою патріотичною фразеологією проглядаються старі обличчя і стара філософія.

І цього факту не можна заглушити ні соціальною демагогією, ні відвертою неправдою. Та й робити цього не можна, бо народ все бачить, бачить і оцінює. Правду (якою б вона не була) він схвалює, а неправду засуджує і робить висновки.

Якщо ж керуватися саме такими підходами, то виникає ще одне, і далеко не риторичне, запитання: а чи потрібно з такою помпезністю готуватися до революційного свята? Свято мало б сенс, якби воно перетворилося у щирий і принциповий звіт влади перед народом про допущені помилки і прорахунки, їх причини, коли було б названо винуватців, і щоб люди почули обґрунтовану доповідь про реальний план дій виходу з кризи.

Ми, об'єднані українські соціал-демократи, пропонуємо народові свій аналіз ситуації в державі, свої оцінки влади і пропозиції подолання небезпечних тенденцій у суспільстві.

Прихід до влади команди Віктора Ющенка, на жаль, не змінив ситуації на краще. Небезпечні кризові тенденції в економіці посилились, а політика стала ще більш непрогнозованою. І невипадково міжнародні соціологічні та аналітичні центри пророкують розвал України як держави.

Нова влада відкинула Україну на багато років назад, система управління державою розбалансована, професіональні кадри розігнані. Команда борців за щасливе, багате, демократичне і швидке майбутнє народу перетворилась у відчайдушних бійців за своє власне красиве сьогодення. Невизначеність і страх за майбутнє — сьогодні найбільш характерні риси українського суспільства.

Що ж сталося з Україною за цей революційний рік?

• Суттєво погіршилось економічне становище країни, з'явилися ознаки економічної кризи.

• Скорочуються інвестиції, знижується ділова активність вітчизняних та зарубіжних підприємців.

• Замість обіцяних мільйонів робочих місць зростає безробіття. Галопуючими темпами підвищуються ціни на основні продукти харчування та енергоносії.

• Політикою заохочення дешевого імпорту завдано шкоди промисловому потенціалу України, і перш за все — Південно-східних регіонів.

• Посилюються корупція та хабарництво.

• Зазнали переслідувань та змушені були залишити посади тисячі фахівців державного правління, місце яких зайняли здебільшого дилетанти та невігласи.

• Розбалансована гуманітарна політика, яка іноді призводить до конфліктів на міжнаціональному ґрунті.

• Поділені на «своїх і чужих» релігійні громади, держава незаконно втручається в конфесійні справи, чим принижує віруючих і, зокрема, віруючих Російської православної церкви.

• Зростає розчарування та апатія навіть серед колишніх ентузіастів «помаранчевої революції». Люди зневірені, що породжує політичну агресію до влади.

Особливу стурбованість викликає та обставина, що внаслідок некомпетентних дій командою Ющенка докорінно підірвані зовнішньополітичні позиції України. Незважаючи на зобов'язання президента, жодного поступу на шляху наближення України до ЄС не досягнуто. При цьому заподіяно величезну шкоду українсько-російським відносинам та поставлено під загрозу енергетичну безпеку держави. Всупереч волі переважної більшості українського народу, держава планомірно втягується до НАТО, поступово перетворюючись на конфронтаційний щодо Російської Федерації плацдарм у Східній Європі. Ми вимагаємо, щоб це питання і питання щодо вступу України в ЄЕП були поставлені на розсуд народу на всеукраїнському референдумі. Зараз об'єднані соціал-демократи організовують такий референдум і звертаються до всіх, кому не байдуже майбутнє України, сказати своє вагоме слово з цих питань.

Український народ має найвище право примусити владу відповідати за свої дії, прислухатись до волі власного народу. Влада обирається народом, і усувається народом. «Помаранчева революція» підтвердила таке право і можливість. Ми віримо, що воля народу буде посилюватись, щоб ніхто не сподівався на всепрощення.

Українські об'єднані соціал-демократи підкреслюють, що сьогодні конче потрібно вжити термінових заходів, які б дали змогу бодай частково нейтралізувати негативні наслідки дій команди президента Ющенка. Не можна надалі допускати фальшивих реляцій, характерних для нової влади, не можна вдаватися до соціальної демагогії, знущатися над дійсністю. Статистика все витримає. Але довго не витримає такого керівництва український народ.

Серед найнагальніших проблем ми вважаємо ухвалення Закону «Про засади зовнішньої та внутрішньої політики України». Зокрема, в рамках цього закону слід закріпити нейтральний та позаблоковий статус української держави.

Потрібно розпочати практичну підготовку до введення політичної реформи, з якою ми пов'язуємо запровадження ефективної і відповідальної системи влади.

Ми вимагаємо негайної відставки посадових осіб, які завдають шкоди зовнішній і внутрішній політиці України, які компрометують нашу державу.

Ми закликаємо киян, усіх громадян України на знак протесту ігнорувати будь-які надумані, фальшиві урочистості, ініційовані владою.

Ми ще і ще раз наголошуємо, що найкращий спосіб відзначити листопадову подію — це зосередити увагу на нерозв'язаних проблемах, на помилках і недоліках, вибачитися перед українським народом за те, що нова влада не зуміла втілити в життя його надії на краще.

Ми виступаємо проти революцій, ми виступаємо за порядок, який наводиться щоденною працею професіоналів.

Ми виступаємо за торжество закону в Україні.

Український народ має знати: нинішня влада не здатна ефективно управляти державою, вона не має національної стратегії розвитку України, не має обґрунтованого плану практичних дій, не має професіоналів та управлінців для забезпечення нових завдань».