добыча песка
08.09.2021 09:00

Київський ринок піску знов лихоманить. Ще одна незаконна імперія генералів пісчаних кар'єрів починає складатися під тиском київської громади. Цього разу - Колодзяна. Його пісчана мафія з озера Витовець чинить шалений опір, вдається до прямого тиску на киян та відчайдушно шукає нові 'криші'.

Якщо проявити трохи винахідливості, позбутися деяких принципів і знайти таких самих безпринципних виконавців - можна бути успішним бізнесменом. Цікаво як? Будьте обережними: репутація — вона одна! Винаймання авантюрними підприємцями псевдоактивістів задля захисту злочинних надприбутків – це крок до лави підсудних, а не тактична перемога. Це доводить ситуація на ринку піску де почала сипатися як замок на піску імперія Колодзяна. Зараз кияни в наступі, а мафія в глухій обороні з вишгородських тітушок Дулапчія.

Трохи забігаючи наперед, варто зазначити, що суміщати політику, бізнес та зневажливе ставлення до Закону, може завдати непоправної шкоди. Саме таким слизьким шляхом пішов бізнесмен з Київської області Юрій Колодзян. Він побудував свій бізнес у невагомості — на піску. Та зробив це не як всі нормальні люди, а як класичний виходець з 90-х: почав брати нахрапом.

В 2006 році Колодзян вибив у Київської мерії епохи Льоні “Космоса” озеро в Бортничах для видобутку піску. Начебто, для намиву піску під забудову Бортничів. Але для бізнесмена це була лише зачіпка. Адже в договорі оренди зазначено цільове призначення: “...для розробки кар’єру піску для виконання інженерної підготовки території житлових масивів”. Ось відповідне рішення КМДА — http://parusconsultant.com/?doc=03V4W96A89 . Проте Колодзян втиху почав готувати дозвіл на промисловий видобуток піску. Двічі терпів відмову, але не здався. У 2013 році “Гідромеханізація” таки отримала спецдозвіл на користування надрами. Проте, є кілька великих “але”.

Колодзян знехтував умовами, на яких цей спецдозвіл надавався. Насамперед, він мав би дотримуватися рішення КМДА про цільове призначення. Ось воно: https://geoappl.kiev.ua:4445/reports/rwservlet?us&report=lic_sp1&SEQUN=1050958

А зась! Так грошей багато не заробиш. Тому цей пункт умов він обійшов. Найсмішніше те, що всі ці роки керівництво столиці змінювалось, а Колодзян так і продовжував “мандрувати до центру Землі” через озеро Витовець.

“Гідромеханізатор-1”. Таку не витіювату назву має земснаряд, яким Колодзян вимивав пісок. Та, як з’ясувала громадська організація “Геть Віп Зло”, з ним теж не все в порядку. Останній раз судно оглядалося ще у 2013 році. Як зазначили у Регістрі судноплавства України на запит тої ж громадської організації, клас судна був призупинений у далекому 2014 році, а знятий — у 2015 році. Тобто, відтоді, земснаряд не міг би працювати, але працював та намивав комунальний пісочок у неконтрольованих масштабах.

Щойно, вже влітку цього року,  мешканці мікрорайону Бортничі та громадські активісти ініціювали перевірку цього металобрухту під назвою “Гідромеханізатор-1”, Державна служба морського та річкового транспорту заборонила експлуатацію цього судна. Та досягти цього було напрочуд не легко: десятки викликів поліції, слідчо-оперативних груп, стільки ж написаних заяв, ні до чого не призвели. Тож, довелося самостійно вивчати правову базу та звертатися до відповідних компетентних органів. Врешті, земснаряд зупинено і мешканці прибережної зони можуть спати вночі в тиші.

Тепер справа за розірванням договору оренди на озеро Витовець і Заплавне між фірмою Колодзяна та містом. Але Бортницькі озера — ласий шматок для таких ділків, як Колодзян. Адже водойми знаходяться у вкрай вигідному місці: сховані від очей, на околиці міста майже в лісі. Це бездонна діра, яку ніхто не контролює, що приносить мільйони. Тож, втрачати своє хлібне місце бізнесмен не збирається та шукає нові способи будь-якою ціною залишити за собою право намивати тут пісок.

Ситуація в мікрорайоні через неконтрольований видобуток піску вкрай тяжка. Значне заглиблення рельєфу дна призвело до просідання ґрунтів прибережної зони. Домівки та паркани поблизу озера Витовець починають тріщати по швах у прямому сенсі цього слова. Місцеві запрошують до себе журналістів зафіксувати тріщини у несучих стінах: з фасадних тріщин волога потрапляє всередину стіни, утворюється шкідлива для здоров’я пліснява. Деінде такі руйнування люди “лагодять” монтажною піною, адже врятувати будівлі можуть лиш капітальний ремонт. З тієї ж причини падає і рівень грунтових вод: цього літа в свердловинах зникла вода. Вдобавок у людей згоріли насосні станції. Чималої шкоди завдає пил в повітрі, яким дихають мешканці Бортнич. Як вишенька на торті — цілодобовий шум від роботи земснаряду, екскаваторів та вантажівок, розтрощені дороги від важкого транспорту. А чого тільки вартий нинішній стан прибережної зони: іржаві труби, полишені трактор та бетонні блоки, купи промислового та побутового сміття робітників “Гідромеханізації”. Що й казати про знищені місця нересту риб через гідронамив берега та зміну рель’єфу дна, про знищення місць гніздування птахів.

Та через діяльність цього бізнесменчика страждають не тільки мешканці Бортнич і екологія, а й інші підприємці. Як такій дрібній сошці, як Юрій Колодзян, вдалося так сильно напаскудити людям, спитаєте ви? Несплата податків, економія витрат на технічне обслуговування земснаряду, жебрацькі умови для співробітників, невиконання умов щодо благоустрою територій, дали можливість Колодзяну пропонувати покупцям дуже привабливу ціну. Звісно, вона значно нижча за ціну конкурентів, які враховують при ціноутворенні сплату податків у державний бюджет, вивіз сміття, благоустрій територій, гідні зарплати співробітникам, обслуговування техніки тощо. Держбюджет страждає двічі. У виграші залишається лише Колодзян.

В березні цього року, коли в одній з прибережних домівок через тріщини в будинку на дітей впала стеля, мешканці Бортнич почали бити на сполох: виклики поліції, фіксація правопорушень, робота зі слідчими, спілкування з депутатами, круглий стіл в КМДА… Та все без зрушень. Склалося стійке враження, що і поліція Дарницького району, і місцеві депутати, і столична влада, отримують від Колодзяна чималі відкати. Інакше, як пояснити те, що поліція почала просто ігнорувати виклики на працюючу вночі техніку Колодзяна? Залишилося збирати людей та йти до Кличка.

17 серпня кияни та активісти ГО “Геть Віп Зло” провели мітинг під стінами столичної мерії. Не дивно, та мер Києва Віталій Кличко до людей не захотів виходити. Але представників громади з їх юристами прийняли в Департаменті земельних ресурсів. Звісно ж, пообіцяли “розібратися”. Та коли активісти почали доводили необхідність, принаймні, не укладати новий договір оренди на озеро Витовець, представники влади відповіли, мовляв, буде рішення суду, що вони щось порушують, тоді у нас буде привід розірвати договір.

А стурбований рішучістю спротиву місцевих мешканців, Колодзян почав кидатися на активістів. Журналіста та одного з лідерів протестів обвинуватили в наклепі. Тепер його чекає судова тяганина. Та й цього мало: провокувати ситуацію та погрожувати активістам бізнесмен з жилкою “лихих 90х” найняв такого собі “активіста” Владислава Дулапчія, а йому на допомогу "підрядили" групу вишгородських тітушок.

За інформацією державного інформагенства “Укрінформ” Дулапчий входив до групи, яка працювала на російські  спецслужби.. Цей «чорний лицар»  свого часу засвітився у схемі підкупу депутатів на замовлення російських спецслужб. Його сфера відповідальності — конвертація грошей з Росії. Детальніше у відео, яке виклала СБ України — https://www.youtube.com/watch?v=TmPH-8Nro1o . До речі, варто поцікавитися в СБУ – чому це російський агент до сих пір не за гратами?

Сьогодні Владислав Дулапчій — відома особа в колі рейдерів та брудних політиків. Як Дулапчій стверджує сам про себе, він — громадський діяч…. на за гроші Та в одному з інтерв’ю Вишгородському виданню, де він проживає останні тринадцять років,  політичний найманець зізнався: “Мне все равно, у кого брать деньги… Буду брать деньги у всех.” Це була відповідь на питання, де бере гроші на життя громадський активіст.  До речі, за словами експертів в сфері комунікацій, гонорари таких «чорних лицарів», що рядяться в біле іноді досягають кількох тисяч доларів на місяць… Звичайно – чорним кешем….

Ще донедавна Дулапчій беззастережно стояв на службі у Вишгородського мера: ділюга, відкати, кришування Вишгородского бізнесу та забудов. Владислав мера публічно навіть другом називав. Проте, “побивши  з ним горшки”, вочевидь, на грунті зменшення власних гонорарів, вирішив робити соло-кар'єру. Основний заробіток Дулапчія — рекет підприємців.  Мовляв – заплатіть, бо  буду бруднити Вашу репутацію. А для власного промоушну, псевдо-активіст теж придумав креативний хід. - : зняв відео-звернення, в якому жаліється, начебто, недобросовісні добувачі піску йому принесли під двері похоронний вінок. Себто, в якості погрози. Але насправді “громадський діяч” з нелегальними надрокористувачами навпаки, співпрацює. Він ходить з чиновниками “Гідромеханізаціі” до суду, хизується пістолетом та звинувачує журналіста Ярослава Терженеля в знищенні підприємства, яке, начебто,  "чєсно і своєврєменно платіт государству". Дулапчий стверджує, що Юрій Колодзян продає пісок дешевше, ніж конкуренти й в цьому вся проблема. А те що видобуток здійснюється незаконно, без дозвільних документів - не згадує.Саме для того, щоб мешканці київських Бортничів не піднімали ці питання перед органами влади та правоохоронцями –  «Гідромеханізація» і найняла Дулапчия, для якого такі специфічні "кампанії" є основним заробітком. В хід яких ідуть залякування і брудні піар-кампанії. Так, наприклад, тому же Терженелю Дулапчій погрожував «зверненням голови».

І ще...Мабуть, це велике співпадіння, що Юрій Колодзян теж із Вишгорода. І навіть був депутатом Вишгородської міської ради. До слова, коли мешканці Бортнич вчергове вийшли на акцію проти гідронамиву на озері Витовець, на горизонті з'являється Дулапчій. Цікаво, чому у Вишгородському районі “активіст” створює видимість боротьби із піщаними кар’єрами, а у Бортничах, звинувачує місцевих мешканців у найманстві? Тож тепер навіть не виникає сумнівів, що Дулапчій сам найнявся до свого співвітчизника по Вишгороду Колодзяна, щоб займатись травлею активістів, місцевих жителів та конкурентів по бізнесу. Хтозна, на що цей пройдисвіт здатний, якщо йому все одно, в кого і за що брати гроші.

Бортничани та активісти ГО “Геть Віп Зло” звернулися до адвокатів АТ “Ципін і партнери”, аби змусити Колодзяна відновити з районі спокій та безпеку: відшкодувати нанесені громадянам збитки та привести до ладу стан озера, виконати умови договору оренди та прибрати геть свій металобрухт.

На думку керівника адвокатського бюро Деніса Ципіна, застосування маніпулятивних піар-технологій, в тому числі  і з використанням начеб-то громадських діячів навряд чи допоможе тим підприємцям, що порушують закон в ході власної операційної діяльності. Ба більше – в суді це може стати  не тільки додатковим аргументом на користь держави та громади, а й підгрунтям для порушення кримінальної справи – як  проти таких бізнесменів, так і у відношенні їх громадських захисників, що погрожують журналістам та киянам розправою.

Тепер, замість того, щоб бути чесним роботодавцем і платником податків, який працює за Законом, а сьогодні цим, певно, можна пишатись, Колодзян скотився до жадібного злочинця, який сприймає своїх співгромадян опонентами. І для упокорення їх, цілком справедливих, вимог, наймає безпринципного, готового на все, заради грошей, горе-активіста Дулапчія. Але ж репутацію фальшивими активістами не відбілиш, і людей такими найманцями теж не залякаєш… особливо колег журналістів…. Шкода український бізнес, але ми віримо, що в разі перемоги громади в суді, іншим нахабним бізнесменам типу Колодзяна, не захочеться паскудити життя людям та розкрадати державні надра.