Екоактивізм перетворюється на прибуткову професію
28.09.2021 14:20

Екоактивізм перетворюється на прибуткову професію. У Кривому Розі питання довкілля та забруднення природи – одна з найболючіших проблем. Крім державних екологічних органів, у місті працюють і десятки громадських організацій, які опікуються захистом довкілля. 

До фокусу уваги розслідувачів  потрапило так зване «Міжрегіональне бюро екологічного захисту» – громадська організація, що позиціює себе як затятий захисник довкілля. Активісти на чолі з експрокуроркою Василиною Нікульчиною атакують металургійного гіганта «Арселорміттал Кривий Ріг», повідомив журналіст «СтопКору» Кирил Вольний.

Василина Нікульнікова

Маючи усі дозвільні документи, підприємство розпочало підготовчі роботи з будівництва хвостосховища на орендованій земельній ділянці. Та криворізькі екоактивісти, мабуть, вирішили вдатися до шантажу: вони вивели людей у поле та заблокували роботу техніки. Впродовж тижня вони не давали розпочати роботи, а потім раптово кудись зникли.

«Так звані екоактивісти з Кривого Рогу вирішили, що це непоганий шанс збагатитися. Зібравши місцевих жителів, вони пообіцяли їм дуже великі гроші у вигляді так званої «компенсації». Місцевим, мовляв, нічого робити не треба, лише подати від свого імені позови до суду, а далі вже справа за активістами. І охочі знайшлися – приблизно 80 людей», – коментує журналіст.

Василина Нікульнікова

У разі перемоги в суді кожен із 80 місцевих жителів може отримати близько 1 млн грн. Разом виходить кругленька сума – 80 мільйонів гривень. А 20%, які Нікульнікова планує отримати з людей – теж дуже приємний бонус – 16 мільйонів гривень.

Автор розслідування також повідомив, що перед виходом матеріалу в ефір на гарячу лінію редакції зателефонували кілька місцевих жителів. Тому у другій серії публікації буде оприлюднено їхні коментарі.

Нагадаємо:

Журналістам стало відомо щонайменше про три гучні історії, пов’язані фактично з рекетом підприємств у Кривому Розі.

Одна із останніх справ «борців за довкілля» пов’язана із підприємством «Арселорміттал». Екоактивісти з Кривого Рогу на чолі з експрокуроркою Василиною Нікульніковою підбурюють місцевих судитися із заводом за «відкат» у розмірі 20%.

8 вересня Окружний адміністративний суд міста Києва залишив без задоволення позов ГО «Міжрегіональне бюро екологічного захисту».