Натуральний камінь у ландшафтному дизайні
17.11.2021 15:25

Без цих складових важко уявити садово-паркові зони, прибудинкову територію. І, щоб японський чи кам’яний сад, сухий струмок чи альпінарій були бездоганними, варто не тільки придбати саджанці дерев та кущів, а купити камінь, який правильно розставить всі акценти у дизайні проекту.

Спеціалісти компанії Kanyon, яка займається реалізацією натурального каменю та виготовленням виробів із нього, говорять, що це не просто красивий, а й достатньо функціональний матеріал. І це не просто слова, адже майстри компанії уже допомогли реалізувати сотні проектів ландшафтного дизайну. Також асортимент продукції дозволяє знаходити рішення навіть для складних дизайн-проектів. І ось які висновки майстри Kanyon зробили:

  • натуральний камінь допомагає правильно зонувати ділянку: наприклад, розділити зони відпочинку та робочу,
  • натуральний камінь може виконувати функцію декоративних “меблів”, з цією задачею чудово справляються великі валуни,
  • якщо потрібно приховати дефекти чи небажані об’єкти, то натуральне каміння справиться з цим на 100%,
  • якщо у замовника немає часу доглядати за зеленими насадженнями, то вільний простір можна заповнити цим матеріалом, створюючи естетичні композиції.

За що люблять граніт і валуни

Якщо у проекті ландшафтного дизайну є каміння, то вибирати варто тільки натуральне. На відміну від штучного воно не боїться атмосферних змін, а з часом не втрачає ні показників міцності, зберігає зовнішній вигляд. Але не кожен натуральний камінь стане кращим рішенням для ландшафтного дизайну. Тому спеціалісти компанії Kanyon визначили кращі варіанти.

Мармур - це метаморфічна порода, кольорова гамма якої дозволяє створювати унікальні композиції. Цей камінь легко піддається обробці, а це ще один плюс, адже можна втілити у життя будь-який задум. Але не завжди монолітні мармурові плити варто використовувати при оформленні ландшафтного дизайну. Наприклад, для сухих струмків та доріжок варто використовувати мармурову крихту.

Граніт дизайнери дуже люблять за його відмінні технічні характеристики і привабливий зовнішній вигляд. Цей матеріал дуже гармонійний у японському саду, у оздобленні фонтанів та інших штучних водойм, сходів, майданчиків. Дизайн-проект із гранітом зазвичай називають солідним.

Природна краса сланцю робить цю гірську породу справжньою окрасою ландшафтного дизайну. Завдяки йому подіуми, майданчики, клумби і малі споруди стають справді стильними та виразними. Варто застосовувати цю гірську породу і для облицювання штучних водойм.Сланець - це кристалічний фільтр, тому він буде очищати воду від різних шкідливих домішок та бруду.

Галька - це найпоширеніший натуральний камінь, який використовують у оформленні зон відпочинку, в садово-паркових зонах, на присадибних ділянках. Ці невеличкі гладенькі камінці мають дуже широку палітру кольорів. Традиційно гальку використовують на альпійських гірках, клумбах, садових доріжках. Невеликий розмір каміння дозволяє створювати складні візерунки та фігури.

Ракушняк потрібно використовувати обережно і переважно в якості ємності, в яку можна посадити рослини з невеликим камінням. Тому цей камінь буде доречним у рокарії - це невеликий кам’яний садок.

А от валуни будуть доречними не в кожному дизайні. Краще їх ввикористовувати там, де потрібно посилити рельєф території або приховати дефекти чи непривабливі елементи. Валуни можуть бути різних порід - з гранітом, піщаником чи кварцем у складі.

Обираючи натуральний камінь, варто враховувати не тільки його технічні характеристики, колір та фактуру. Обов’язково потрібно брати до уваги розмір та форму ділянку, яку потрібно оздоблювати цим матеріалом. І тоді вам вдасться втілити у життя навіть дуже складні дизайн-проекти ландшафтного дизайну.