вітаміни
22.11.2021 10:50

Вітаміни та мінерали грають важливу роль в житті та здоров’ї людини. Вони насичують організм, цим самим благотворно впливаючи на безліч процесів всередині нього. Дефіцит тих чи інших компонентів може призвести до появи різноманітних неприємних наслідків – від проблем зі шкірою до деменції.

Для того, аби поповнити кількість дефіцитних речовин, найчастіше вживають вітамінно-мінеральні добавки та комплекси, знайти які можна тут https://fitnessfactor.ua/ua/vitaminy-i-mineraly/. Отримувати вітаміни з їжі також цілком реально, однак вживання добавок вважається більш ефективним.

Багато людей скаржаться на відчуття постійної втоми та болі у м’язах, навіть не усвідомлюючи, що це можуть бути симптоми нестачі вітамінів. На дефіцит елементів впливає стиль життя, наявність шкідливих звичок, забруднене довкілля, стреси та різні гормональні зміни.

При нестачі вітамінів та мінералів організм людини зазнає змін. Прослідковується порушення водного балансу, ферментації, процесів ЦНС і травної системи, а також погіршення обміну речовин.

Якщо вчасно не прослідкувати за рівнем вітамінів в організмі, можна згодом виявити розвиток серйозних захворювань. Тому так важливо дбати про те, щоби поживні та корисні елементи в організмі були на достатньому рівні.

Як розпізнати дефіцит найпоширеніших речовин

  1. Кальцій

Кальцій – це мінерал, що грає важливу роль у підтримці кісток, м’язів та нервів. Дефіцитний рівень цієї речовини часто проявляє себе у вигляді судом м’язів та неприродного серцебиття. Три порції молока чи йогурту на добу, сир, апельсиновий сік та зелені овочі зможуть забезпечити постачання кальцію до організму.

  1. Вітамін D

Вітамін, що відомий своїм впливом на кістки. Особливо важливо вживати його дітям, адже кістки в їхньому організмі і так крихкі й ростуть, тому їм потрібне підсилення. Дорослим вітамін не менш необхідний. Нестача вітаміну D має такі симптоми: швидка втомлюваність, болі у м’язах, слабкість, розм’якшення та ламкість кісток.

Звичайно, можна отримати цей вітамін через сонячні промені. Також з жирної риби (лосось, тунець), твердого сиру, сметани, вершкового масла та молока.

  1. Калій

Цей мінерал відповідальний за здоров’я серця, нервів та м’язів. За його відсутності людина відчуває слабкість у м’язах, поколювання, оніміння, зміни ритмі серцебиття. Також може турбувати запор. Калій виводиться з організму під час розладів травної системи чи прийому антибіотиків. Знайти цей мінерал у їжі нескладно: старайтеся вживати більше бананів, молока, овочів, квасолі та гороху.

  1. Залізо

Нестача заліза – серйозна загроза організму, оскільки вона може викликати анемію. Це постійний стан втоми, а також блідість шкіри й ламкість волосся. Залізо грає важливу роль у транспортуванні кисню, адже бере участь у процесі вироблення еритроцитів. Отримати залізо можна зі злаків, яловичини, бобових культур, шпинату та устриць.

  1. Вітамін B12 та B9

Вітамін B12 продукує ДКТ та стимулює роботу нейротрансмітерів. Дефіцит цього вітаміну виражається в онімінні кінцівок, порушенні відчуття балансу, анемії, втомі, розвитку пухлин, а в деяких випадках навіть амнезії, параної та галюцинаціях. Вітамін B12 є в рибі, курці та молочних продуктах. Вегетаріанцям же рекомендується вживання харчових добавок з цим елементом.

Вітамін B9, або фолат, відповідає за вироблення великих еритроцитів. Також він регулює кількість клітин в організмі. Нестача його – це постійна втома, зниження темпів росту, а також виразки у ротовій порожнині. Також дефіцит фолату негативно впливає на стан шкіри, волосся та нігтів.

Злаки, квасоля, зелень та сочевиця – джерела фолату.

  1. Магній

Ще один відповідальний за здоров’я кісток мінерал. Також грає роль при виробленні енергії. Симптоми його дефіциту – втрата апетиту, нудота, блювання, загальна слабкість, оніміння, судоми м’язів. Також через нестачу магнію може виникнути дефіцит і кальцію, і калію.

При вживанні мигдалю, кеш’ю, арахісу, шпинату та чорних бобів можна підвищити рівень кальцію.

вітаміни

Як поповнити запас вітамінів та мінералів

Перш за все, необхідно перевірити, яких саме елементів не вистачає організму. Це можна зрозуміти, орієнтуючись на симптоми, однак для різних речовин вони можуть бути схожими. Упевнитись в рівні запасів вітамінів та мінералів можна лише шляхом здачі аналізів та консультації з лікарем. Це важливо, тому що при вживанні великої кількості вітаміну чи мінералу, який не є в дефіциті в організмі, також можуть виникнути різні проблеми.

Попередньо було зазначено, що отримати вітаміни чи мінерали можна з їжі. Однак для більшої зручності були розроблені спеціальні добавки та комплекси, які повноцінно насичують організм. У них вища концентрація елементів.

Знайти такі добавки можна в інтернет-магазині Fitness Factor. Там можна недорого замовити товари від провідних виробників спортивного харчування. На сайті Ви можете переглянути, скільки коштує товар, сертифікати якості та гарантії. Дешева доставка по Україні та Києву.

Телефон: +38 (067) 333-91-45, +38 (050) 333-91-45, +38 (063) 333-91-45

Адреса: Магазин Fitness Factor в Києві - вулиця Лобановського 41

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.