вино
24.11.2021 14:55

Rose – універсальні вина, які легко п’ються та складають чудову компанію будь-якій страві. Хоча найкращим поєднанням вважаються рожеві напої та легкі закуски, такі вина непогано смакують з м’ясом, рибою, морепродуктами.

Рожеве вино ідеально підходить для літніх вечірок на відкритому повітрі. Воно славиться ароматами полуниці, грейпфруту, малини, мигдалю, липи і навіть скошеного сіна. Подавати його варто охолодженими. Ідеальною є температура від 8 до 10 градусів. 

Про розе можна розказати ще багато чого, але ми зібрали для вас тільки найцікавіші факти.

1. Розе має більше 10 кольорових характеристик

Для опису червоних і білих вин експерти використовують зазвичай лише три-чотири терміни. У випадку з розе, відвідавши школу сомельє, ви почуєте значно більше цікавих колірних характеристик, серед яких:

  • бутон шипшини;
  • бліда фуксія;
  • ніжно-лососевий;
  • очі куріпки;
  • стегна зляканої німфи;
  • негативний зелений.

2. Rose – це не завжди суміш білого та червоного

Методом змішування ягід різних кольорів в країнах Європи, за виключенням шампанського, виготовляють лише столові вина невисокої якості. Для вишуканих напоїв використовують методи:

  • короткої мацерації або «вино однієї ночі» – з винограду темного кольору вижимають прозорий сік, після чого протягом кількох годин його тримають у контакті зі шкірками, контролюючи якість і насиченість кольору;
  • saignée або «кровопускання» – процес, що дозволяє під час мацерації одночасно виготовляти розе і більш концентроване червоне вино.

3. Рожеве вино виготовляють в усіх виноробних регіонах

Сьогодні можна придбати напої родом з Австралії, Аргентини, Іспанії, Італії, США, Чилі. Але основною країною-виробником є Франція. А саме регіон Прованс, на долю якого припадає третина світового виробництва розе.

4. Спеціального сорту винограду для виготовлення rose не існує

Нема жодного спеціального сорту ягід, з якого виготовляється рожеве вино. Для цього беруть будь-який червоний виноград, до складу якого входять барвники. Наприклад, піно нуар.

5. Рожеві вина смакують не лише жінкам

Попри стереотипи вишуканий смак розе подобається й чоловікам. Європейські представники сильної статі досить серйозно підійшли до цього питання й навіть запустили кампанію Real men drink pink («Справжні чоловіки п'ють рожеве»).

6. Найкращий смак – у рожевих вин до трьох років

Вибираючи напій, слід звертати увагу на регіон його виготовлення, рік врожаю ягід, колір і рівень алкоголю. Чим спекотнішою є місцевість, тим більш насиченим буде розе. Не варто купувати вино старих урожаїв і пляшки, що стоять на освітлених сонцем полицях. Найкращий вибір – напої, які ще не досягли 3 років з моменту збору врожаю.

7. Пити розе можна з різного посуду

Для насичених іспанських напоїв краще обирати закриті келихи «тюльпани». Бургундські та прованські рожеві вина найкраще смакують з удосконаленої версії келихів для шампанського. Але в цілому немає суворих правил, тому пити розе дозволяється з будь-якого посуду.

Рожеві вина підходять для романтичних побачень, прийому гостей та пікніків на галявинах. За словами відомих сомельє, зробивши ставку на roze, ви залишитесь у виграші в будь-якій ситуації.

Головне не забувайте: надмірне вживання алкоголю шкідливе для вашого здоров’я