Карпатнафтохім
12.08.2022 14:18

Суд наклав арешт на корпоративні права підприємства, пов’язаного з компаніями РФ, на загальну суму понад 2,3 млрд грн, а також на 35 об’єктів нерухомості цього підприємства. Відповідне рішення було прийнято за клопотанням Офісу Генерального прокурора, повідомляють Економічні новини.

Йдеться про адміністративну будівлю «Карпатнафтохіму» у Калуші.

Суд заарештував корпоративні права «Карпатнафтохіму», який пов’язують з напдепом Андрієм Іванчуком

За даними слідства, службові особи підприємства – одного з найбільших виробників органічних хімічних речовин на території України, упродовж 2017-2022 років ухилилися від сплати податків на суму понад 3 млрд грн. Вони також протиправно перерахували на користь юридичної особи-нерезидента, підконтрольної російській нафтовій компанії, понад 5 млрд грн з метою їх легалізації.

За інформацією Наших грошей, цінним активом російської компанії «Лукойл» (Lukoil Chеmical BV) в Україні довгий час було ТОВ «Карпатнафтохім». Але напередодні введення санкцій в 2017 році «Лукойл» продав підприємство Ігорю Щуцькому та Ілхаму Мамедову (власники нідерландської Karpaty Chemical). Ігор Щуцький через ТОВ «Група компаній «Техінсервіс» пов’язаний з Андрієм Іванчуком, який на момент продажу «Карпатнафтохім» був нардепом та одним з лідерів «Народного фронту».

Іванчук через свій комітет економічної політики ВРУ, який очолював у минулому скликанні, пролобіював ухвалення закону №5132. Він звільняє від сплати акцизу імпортерів зріджених газів, що ввозяться для виробництва етилену, єдиним виробником якого в Україні  «Карпатнафтохім». Відповідно до даних митної бази підприємство активно закуповувало у російських та білоруських компаній, таким чином виводячи сотні мільйонів доларів за кордон замість того, щоб купувати в українських підприємств.

Артур Гранц та Андрій Іванчук
Андрій Іванчук та Артур Гранц

Бізнес-партнером Іванчука по «Техінсервісу» називав себе Ігор Коломийський. Ще одним партнером Іванчука називають бізнесмена, громадянина Білорусі Артура Гранца, якого називають «королем duty free» через володіння відповідною мережею в Україні.

За даними видання «Обоз» з початку повномасштабного вторгнення Росії Артур Гранц та Андрій Іванчук намагалися через парламент заборонити продаж цигарок. Це могло призвести до того, що тютюнові вироби перетворилися б на дефіцит і за кожну пачку довелося платити близько 500 грн.