Віктор Шокін
06.09.2022 13:18

Джозеф Байден вперше офіційно визнав, що проти визнання Росії країною-спонсором тероризму. Слід зазначити, що така реакція президента США йде всупереч із офіційною позицією обох палат Конгресу, що демонструє як мінімум політичну неузгодженість, якщо не сказати по-іншому – початок політичної кризи.

Як з’ясувала редакція в Україні вперше заговорили про Росію, як державу, яка фінансує тероризм ще у 2014-му, вустами тодішнього заступника Генерального прокурора Віктора Шокина. Той надіслав відповідний рапорт на ім’я очільника ГПУ, а вже Віктор Ярема, який на той час очолював відомство, просував ініціативу свого заступника до Кабінету Міністрів та Адміністрації Президента. Ось що з цього приводу повідомив сам Віктор Шокін, із яким нам вдалося зв’язатися телефоном:

«Ще у листопаді 2014-го я, перебуваючи на посаді заступника генерального прокурора, звернувся щодо визнання Росії – терористичною організацією. На основі мого рапорту Адміністрацією президента були здійснені відповідні вказівки і був розроблений законопроект відповідного рішення Верховної ради України.  Не знаю чому, на мій великий подив і розчарування, справа далі слів не пішла. Втім після слів Байдена, дещо у цьому плані стає мені зрозумілим»

За словами Віктора Шокіна його ініціатива була підтримана і у США, зокрема американським професором політології  в університеті Ратґерса (Нью-Джерсі)  та спеціалістом щодо України  - Олександром Мотилем. Вчений переконаний, що Росія стала відповідати усім критеріям держави-спонсора тероризму одразу коли очолила сепаратистів на Донбасі – у 2014-му році.

Щодо Віктора Шокіна, то він переконаний, що усі ініціативи щодо визнання Росії країною-спонсором тероризму блокувалися ще з 2014-го року. Зважаючи на озвучену Байденом позицію, екс-генеральному прокурору України  стало очевидним хто саме за цим стояв.