Тамаз Сомхівшілі
02.12.2022 15:35

Наявність зв’язків із Росією у минулому не може бути підставою для незаконних дій українських органів влади проти закордонних інвесторів. Про це заявив Тарас Думич, адвокат британського інвестора Тамаз Сомхівшілі після засідання Північного апеляційного господарчого суду вчора, на якому було прийнято рішення про перенесення  справи про інвестиційний спір між КМДА та ТОВ Київ Термінал, бенефіціаром якої є британський інвестор.

Тарас Думич назвав недоречними закиди присутніх на засіданні представників преси щодо того, що його клієнт був засновником російської компанії Лукойл разом із іншими російськими бізнесменами Вагітом Алікперовим та Леонідом Федуном, вказавши, що із російським бізнесом до війни активно співпрацювали американські компанії, а також перші особи української держави – президент Володимир Зеленський та міністр оборони Олексій Резніков.

«Лукойл в Україні була однією з найбільших енергетичних компаній, з американським акціонером Коноко Філіпс. Це поважна компанія. Ви маєте претензії до людини, що вона 20 років тому вела бізнес – так само, як і Україна, вела бізнес з респектабельною компанією. А тепер ви кажете, що через це мій клієнт в чомусь винний? Він не виступав в сауні перед Януковичем і Медведєвим», - заявив Тарас Думич журналістам.  

Адвокат ТОВ Київ Термінал також піддав критиці запитання журналістів про начебто наявність у Тамаза Сомхішвілі російського громадянства та назвав дивними закиди про тривале проживання його клієнта у Росіїї.

«А президент Володимир Зеленський в Росії не проживав, гроші не заробляв? А міністр оборони Олексій Рєзніков не працював в юридичній фірмі, яка обслуговувала Путіна? Те, що було 10 років тому. Він не має відношення до російської федерації. Колись, 20 років назад мав відношення», - зазначив Тарас Думич. 

Як стало відомо, вчора Північний апеляційний господарчий суд прийняв рішення про перенесення слухань на 20 грудня по справі, що стосується інвестиційного спору між київською владою та ТОВ Київ Термінал щодо розірвання інвестиційної угоди про реконструкцію Харківської площі столиці. Причиною перенесення слухань стало надходження нових документів зі сторони заявника та сторони відповідача. 

Нагадаємо, бенефіціарний власник українського підприємства ТОВ "Київ-Термінал" та багаторічний британський інвестор в Україні Тамаз Сомхішвілі з 2018 року не може відшкодувати свої збитки – 98,5 мільйонів доларів, завданих внаслідок розірвання київськими органами влади інвестиційної угоди щодо реконструкції Харківської площі. Відповідна угода була укладена ще у 2007 році, але інвестор не зміг реалізувати свої права через численні бюрократичні перепони і київська влада розірвала угоду у 2013 році, визнавши права інвестора на відшкодування збитків.

8 листопада 2021 року Тамаз Сомхішвілі направив до Кабінету Міністрів України повідомлення про суперечку та пропозицію вирішити її мирним шляхом згідно з урядовою угодою України та Великобртанії про заохочення та взаємний захист інвестицій. Як вказувалося у повідомленні, у разі, якщо інвестору та державі не вдасться дійти мирного вирішення спору, інвестор буде готовий ініціювати арбітражний розгляд проти України. Наразі ж інвестор успішно захищає свої права в українських судах, вигравши першу інстанцію та досягши рішення Верховного суду про повторний перегляд справи в апеляційному суді.