Дмитро Сенниченко
28.03.2023 10:12

Ексголову Фонду держмайна Дмитра Сенниченка підозрюють в організації злочинного угруповання. Детективи НАБУ повідомили йому про підозру у заволодінні понад 500 млн грн коштів держпідприємств. Але Сенниченко вже рік насолоджується пляжами Іспанії та Монако, бо якимось «дивом» йому дозволили покинути країну під час війни. Ця гучна справа може стати початком ланцюжка, який виведе антикорупційні органи на інших високопосадовців, які причетні до знищення української енергетики.

Якщо президент на весь світ заявляє, що в Україні системної корупції нема, то він має довести, що це дійсно так. Сенниченко не сам грабував «Центренерго», ОГХК та ОПЗ – одні чиновники йому допомагали, інші – просто закривали очі на корупцію. А отже, виникає питання: нинішній міністр енергетики Галущенко не знав про стан справ на підприємствах зі сфери його відомства?

СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом розпродажу державного вугілля приватникам, провела обшуки у відповідального за роботу схем радника міністра енергетики Немчинова. Але справу миттєво загальмували. Над Галущенком і Немчиновим є більш впливові учасники схем, які прикривають їх на найвищому рівні.

ЗМІ пишуть, що вугільний ринок підім’яв під себе голова парламентської фракції «Слуга народу» Давід Арахамія та його бізнес-партнер, нардеп Максим Єфімов. Також багато написано про інтереси в енергетиці заступника голови ОП Ростислава Шурми. Це дуже великі риби за нинішніми мірками, і це пояснює той факт, що правоохоронці «мовчать».

Якщо Україна справді бореться з корупцією, вже завтра детективи мають прийти додому до міністра, його корумпованих заступників, керівників державних підприємств, і надіти на них кайданки. Матеріали справи вже написані, вони лежать у сейфах СБУ. А там дивись, може ці фігуранти захочуть свідчити проти своїх кураторів. Оце буде кейс, якщо СБУ зацікавиться Арахамією чи Шурмою. Лише коли слідчі прийдуть до подібних фігур, тоді можна говорити, що Україна дійсно бореться з корупцією системно і серйозно.