31.03.2011 12:26
«Церква може зробити вагомий внесок у справу подолання негативного таврування (стигматизації) представників ЛГБТ-спільноти з боку решти суспільства. [...] Ми вітаємо попередні заяви ієрархів, представників священства, посадовців уряду Церкви, у яких стверджується визнання громадянських прав гомосексуальних громадян, зокрема, пра́ва на створення сім’ї», - говориться у вітальному слові лесбігейської організації «Гей-Форум України» на адресу інтронізованого днями Блаженнішого Святослава (Шевчука), нового очільника українських греко-католиків.

ЛГБТ-спільнота звертає увагу Глави УГКЦ на те, що значна частина представників ЛГБТ-спільноти в Україні вважають себе віруючими християнами та/або приналежними до провідних християнських конфесій, зокрема греко-католицької. «З 2005 року Українська Греко-Католицька Церква бере активну участь у суспільному діалозі з питань громадянської рівності для представників ЛГБТ-спільноти - лесбійок, геїв, бісексуалів і трансґендерів - спільноти, чисельність якої становить в Україні, за оцінками експертів, від 800 тис. до 1 млн 200 тис. мешканців країни», - твердить Гей-Форум України, наводячи численні цитати представників Церкви, з яких випливає на диво мирна оцінка гомосексуальності.

Зокрема, робиться посилання на Катехизм Церкви, схвалений ще за папи Івана-Павла II, де твердиться, що «немало чоловіків і жінок мають глибоко закорінені гомосексуальні нахили. [...] Таких людей треба сприймати з повагою, співчуттям і тактовністю. У ставленні до них слід уникати будь-яких ознак несправедливої дискримінації».

У зверненні до новообраного Глави Церкви наведено також заяву прес-секретаря УГКЦ, що, мовляв, «легалізація одностатевих шлюбів була б порушенням християнських принципів. Але якщо це буде зроблено, то Церква прийме це, ніхто не буде закликати до революції». Наводяться також сенсаційні цитати зі статутних документів деяких суб’єктів соціальної інфраструктури Української Греко-Католицької Церкви, завданнями яких визначено «надання соціальної допомоги, захисту та сприяння [...] сексуальним меншинам».

Святослав Шеремет, лідер Гей-Форуму України, переконаний, що сучасна Церква мудро слідує заповітові Спасителя «віддавати кесареве кесарю, а Боже - Богові» (Матв. 22: 21). «Адже Церква розрізняє небесне і земне, - каже Святослав. - З одно боку, гомосексуальність для Церкви є явищем духовного порядку, що потребує моральної оцінки в межах християнського віровчення. А з другого боку, гомосексуальність виступає явищем цивільним й соціальним, що перебуває поза юрисдикцією Церкви, але до оцінки якого Церква долучається з позицій чоловіколюбства та недискримінації».