12.01.2006 11:49
Пресс-служба «Оппозиционного блока «Не ТАК!» прислала в редакцию From-Ua открытое письмо. Приводим его на языке оригинала.

Президенту України
Віктору Ющенко

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

4 січня 2006 року Львівській обласній організації Соціал-демократичної партії України (об’єднаної), як члену виборчого блоку політичних партій «Опозиційний блок НЕ ТАК!», стало відомо, що 28 грудня 2005 року Брюховичівською селищною радою було прийняте рішення, відповідно до якого відмовлено у реєстрації кандидатури представника «Опозиційного блоку НЕ ТАК!» Сорокіна Володимира Олексійовича для включення його до складу Брюховичівської селищної територіальної виборчої комісії.

Зокрема, Брюховичівською селищною радою зареєстровано п’ять подань від виборчого блоку «Наша Україна» та по одному поданню від «Блоку Юлії Тимошенко», СПУ та «Народного блоку Литвина».

Дії Брюховичівської селищної ради порушують статтю 24 Конституції України, яка передбачає, що всі громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень, зокрема, за ознаками політичних переконань. Також дії селищної ради порушують ч.1 статті 68 Конституції України, відповідно до якої кожен зобов’язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Секретар Брюховичівської селищної ради відмовилася видати протиправне рішення від 28.12.2005 року, оскільки з 31 грудня по 10 січня 2006 року селищна рада не працювала у зв’язку з перенесенням робочих днів.

Львівська обласна організація СДПУ(О) зверталася до Центральної виборчої комісії зі скаргою, але ЦВК залишила скаргу без розгляду по суті, посилаючись на частину 12 статті 30 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

На засідання ЦВК не було запрошено Скаржника і не повідомлялося про розгляд цього питання. Крім того, обставини справи щодо питань, порушених у скарзі, не досліджувалися, жодне пояснення селищної ради не вивчалося. Порушення виборчого законодавства залишилося без реагування. Для того, щоб включити п’ятьох членів ТВК від блоку «Наша Україна», селищна рада не зареєструвала лише одного представника від «Опозиційного блоку «НЕ ТАК!»

Переваги для представників певних політичних сил при створенні територіальних виборчих комісій, фактичне усунення Центральної виборчої комісії від контролю над цим процесом утворюють реальну небезпеку проведення непрозорих виборів та широкого застосування адміністративного ресурсу.

Шановний Вікторе Андрійовичу! Прошу Вас, як діючого Президента України, дати оцінку фактам порушення Конституції України з боку Брюховичівської селищної ради.

Також прошу Вас, як Почесного Голову політичної партії «Народний Союз Наша Україна», пояснити факт п’ятикратної переваги представників Вашої партії в Брюховичівській селищній територіальній виборчій комісії порівняно з іншими політичними силами.

Якщо ситуація в Брюховичівському районі не буде врегульована найближчим часом, це буде свідчити або про пряме застосування адмінресурсу, або про відсутність демократії в Україні, або і про те, і про інше разом. Ще рік тому, за часів президентства Леоніда Кучми, таке відношення до політичної опозиції було неможливим.


Заступник Голови СДПУ(О)
Секретар ЛОО СДПУ(О)
народний депутат України /І.Шурма/