16.01.2006 19:49
В Понедельник, 16 января, в адрес From-UA, поступило сообщение от пресс-службы «Громадського активу Києва», в котором говорится о том, что решения киевского горсовета по проведению избирательной компании-2006 могут привести к нарушениям при формировании территориальных избирательных комиссий в городе Киеве. Приводим полный текст сообщения:

«Громадський актив Києва» звертає увагу громадськості і представників політичних партій на те, що рішення, прийняті районними радами міста Києва по формуванню територіальних виборчих комісій без проведення жеребкувань провокують тривалі судові розгляди по фактах порушень процедури формування ТВК.

Усе почалося з відмови райрад міста Києва приймати списки кандидатів у територіальні виборчі комісії від міського виборчого блоку «Громадський актив Києва». Відмову аргументували тим, що блоки з однойменною назвою не були зареєстровані на районному рівні.

Районні ради, що приймали такі рішення, цинічно проігнорували факт того, що повноваження виборчого блоку, створеного на міському рівні, поширюються і на районні рівні. Як і повноваження блоків, створених на всеукраїнському рівні, по їхньому рішенню поширюються на всі види місцевих виборів на території України.

Перші прецеденти порушень, що не одержали належної уваги і реагування, стали поширюватися й одержали своє природне продовження.

Зокрема, у день жеребкування, з попереднього списку 44 кандидатів від блоків і партій у територіальні виборчі комісії, мандатна комісія Шевченківської ради вилучила 30 кандидатів. Таким чином, необхідність у жеребкуванні зникла як така.

У тому числі безпідставно був виключений і кандидат від виборчого блоку «Громадського активу Києва». Мандатна комісія Шевченківської ради послалася на те, ніби документи не були оформлені належним чином. Проте усі документи подаються за уніфікованою формою. На офіційний запит пояснити вилучення кандидата від виборчого блоку «Громадського активу Києва» відповідь не надійшла.

Схожа ситуація також виникла й у Печерському районі столиці.

«Громадський актив Києва» звертає увагу Президента України, як гаранта Конституції України, і Генеральної Прокуратури, як основного органа нагляду за законністю в Україні, на неприпустимість заздалегідь відомого порушення чиновниками виборчого законодавства з метою зриву виборів.

«Громадський актив Києва» вимагає проведення чесного прозорого процесу обрання членів територіальних виборчих комісій шляхом жеребкування для усіх кандидатів від партій, що подали заявки у визначений законом термін», – зазначив лідер Спілки громадських організацій «Громадський актив Києва», депутат Київради Олександр Пабат.

Київська міська рада та решта районних у місті Києві рад відповідно до виборчого законодавства провели жеребкування. Кандидати від виборчого блоку «Громадського активу Києва» будуть представлені в міській, Деснянській, Оболонській, Подільській, Святошинській територіальних виборчих комісіях».