26.01.2006 16:41
В четверг, 26 января, в адрес From-UA поступило сообщение от пресс-службы блока Бориса Олийныка и Михаила Сироты, в котором представители блока требуют проведения открытого судебного процесса по делу об убийстве журналиста Григория Гонгадзе. Приводим полный текст сообщения на языке оригинала:

"Нині вже є очевидним, що з боку влади робляться активні спроби замовчати цей процес для того, щоби суспільство не дізналося правду про вбивство Георгія Гонгадзе. Фактично, створено умови, коли процес над так званими вбивцями відбуватиметься в закритому режимі, без допуску до судової зали представників преси і громадськості.

Ми вимагаємо від влади негайного припинення цього свавілля, відновлення одного із головних принципів судочинства – гласності судового розгляду. Вважаємо, що цей процес має відбуватися від початку й до кінця у відкритому режимі, із вільним доступом до судової зали журналістів і громадськості. Лише за таких умов суспільство матиме можливість знати правду про перебіг справи.

Вже до наступного судового засідання, яке має відбутись 1 лютого 2006 року, Андрій Федур подасть до суду клопотання про забезпечення гласності судового розгляду, вільного доступу до зали суду журналістів і громадськості.

Ми очікуємо від влади відповідних дій задля забезпечення вимоги одного із лідерів Блоку Андрія Федура щодо повного і об’єктивного розслідування, притягнення до відповідальності організаторів і замовників вбивства Георгія Ґонґадзе.

Ми вважаємо, що це було вбивство на замовлення, убивство журналіста, пов’язане з його професійною і громадською діяльністю. Але влада чомусь не хоче цього визнавати. Тих, хто сьогодні на лаві підсудних (три міліціонери), звинувачено прокуратурою фактично в безпричинному, безмотивному вбивстві.

Наш Блок також підтримує вимоги Андрія Федура, який наполягає на допиті в суді Миколи Мельниченка, Леоніда Кучми, Володимира Литвина, Леоніда Деркача, Віктора Кудрявцева, а також Григорія Омельченка й Віктора Ющенка. Очевидно, що це може сприяти повному, об’єктивному розслідуванню, встановленню справжніх причин тієї страшної трагедії, що трапилась із нашим співвітчизником, журналістом Георгієм Ґонґадзе.

Закликаємо журналістів, представників громадських організацій та всіх небайдужих підтримати наше звернення й приєднатися до нас, підписавши спільну заяву. Сьогодні ми разом маємо визначити, ХТО і ЯК забезпечує законність усіх процесів в Україні".