27.01.2006 19:11
В п’ятницю, 27 лютого, лідерами Блоку Бориса Олійника та Михайла Сироти подано апеляцію на ухвалу Печерського районного суду м. Києва від 19.01.2006 року, якою суд відмовив порушити адміністративне провадження за скаргою на бездіяльність Верховної Ради України та її Голови В.Литвина. Про це повідомляє прес-служба партії.

Нагадаємо, що лідери Блоку раніше подали до Печерського суду скаргу, в якій просили визнати ігнорування затвердження складу Конституційного Суду з боку Верховної Ради України і Голови Верховної Ради України Володимира Литвина незаконним. Блок також вимагав у суду зобов'язати парламент нарешті зорганізувати процедуру складання присяги суддями Конституційного Суду.

Блок Бориса Олійника та Михайла Сироти дуже здивований аргументацією суду щодо своєї відмови розглядати справу по суті.

Складається враження, що суддя все переплутала. Бо як інакше можна пояснити, що для відмови у порушенні провадження вона посилається на ст.55 Конституції України, яка гарантує право на судовий захист. Саме у цій статті Основного Закону України закріплено: «Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб». Не може не дивувати й те, що суддя не знає навіть змісту конституційних норм. Так, зокрема, вона не знає, що Конституція України змінена, і стаття 82 вже не містить посилання на Закон про Регламент. Положення ст. 104 і 17 КАС України є аргументацією на користь порушення провадження по адміністративній справі, і аж ніяк не для відмови в цьому.

На нашу думку, причина такого рішення судді Остапчук Т.В. полягає не в її правовому невігластві, а, мабуть, у тому, що п’ятим номером у виборчому списку відповідача по справі (Народний Блок Володимира Литвина) є Голова Верховного Суду України В. Маляренко.

У той час, коли Україна фактично знаходиться у правовому хаосі через непрацездатність Конституції, відставку Уряду, всі гілки влади і, в першу чергу, судова влада мали б захищати демократичні надбання та зробити все залежне від них для того, щоб навести лад у країні.

Очевидно, що в Україні вже давно назріло питання серйозної судової реформи – лише так ми уникнемо правового свавілля.