03.02.2006 22:13
В пятницу, 3 февраля, в адрес From-UA, поступило сообщение от пресс-службы блока Бориса Олийныка и Михаила Сироты, в котором участники блока резко осуждают действия нынешней власти относительно создания совместного предприятия «УкрГазЕнерго». Приводим полный текст сообщения на языке оригинала:

«2 січня компанія «РосУкрЕнерго» оголосила про створення спільного із НАК «Нафтогаз України» СП «УкрГазЕнерго». Блок Бориса Олійника та Михайла Сироти різко засуджує дії влади щодо кроків по створенню вищеназваного СП.

По-перше, поспішне створення СП, якому активно посприяв особисто голова Антимонопольного комітету Олексій Костусєв, порушує конкурентне законодавство. Підтвердженням цього навіть став виступ екс-першого заступника голови Антимонопольного комітету Зої Борисенко, яка стверджує, що новостворене СП має всі ознаки монополіста.

По-друге, отримавши монополію на українському газовому ринку, «УкрГазЕнерго» отримає контроль над вітчизняною газотранспортною системою, що загрожує національній безпеці. Запевнення представників влади про те, що український внесок у статутний капітал є лише грошовим, а газотранспортна система і підземні сховища залишилися недоторканими, не витримують критики, оскільки не згадується про один нюанс – поки що недоторканими. Господарча діяльність СП може бути легко скерована у напрямку цільового банкрутства як "Нафтогазу", так і споживачів газу – крупних промислових підприємств. Жоден іноземний інвестор не купуватиме віднині наші металургійні заводи за ринковою ціною, оскільки залежність від монопольного постачальника енергоресурсу є вкрай негативним чинником ризику. Залишається продати все за безцінь росіянам.

Окрім того, "Нафтогаз" завжди був прибутковим не в останню чергу тому, що займався реекспортом газу. Нині йому це заборонено. Компанія вимушена буде підвищувати ціни на внутрішньому ринку й, таким чином, Росія вирішує завдання придушення української економіки як своїми, так і нашими власними руками.

По-третє, до цього часу не відомі учасники створення «УкрГазЕнерго» з української сторони. Причому договір підписав Юрій Єхануров. Цей факт викликає занепокоєння, тому що, як відомо, при створенні будь-якого підприємства, саме засновники повинні підписати відповідну угоду.

По-четверте, Президент вже говорить про підвищення у перспективі цін на газ для населення. Але ж лише нещодавно Уряд запевняв, що населення споживає український газ, до якого вся ця "газова сага" не має жодного відношення.

І насамкінець, Україна продовжує знаходитися у політичній кризі. Відставка Уряду Єханурова є юридичним фактом, який ніхто не відміняв. США та ЕС прозоро висловилися щодо існування в Україні політичної кризи, яка стала наслідком відставки Уряду. Нещодавно ПАРЄ закликало українську владу нарешті вирішити політичну кризу та вивести Україну із Конституційного хаосу. Верховна Рада України, відправивши Уряд у відставку, поставила під загрозу всю економіку Україну. Наслідки не примусили себе довго чекати. Сьогодні ми спостерігаємо безпрецедентний факт, коли порушення Конституції стають нормою в Україні, та ведуть її вже не тільки в політичну, а в економічну безодню. Після цього незалежність України стає фактом сумнівним. Уряд Єханурова підписав угоду, будучи відправленим у відставку. А відтак, можна стверджувати, що підписання угоди про створення «УкрГазЕнерго» є нелегітимним!

Блок Бориса Олійника та Михайла Сироти занепокоєний ситуацією, що склалася навколо СП, оскільки всі факти свідчать про те, що рішення приймаються закрито, поспішно та необґрунтовано. Також можна пересвідчитися, що участь у цій справі беруть антагоністичні політичні сили, яким дивним чином вдалося досягти порозуміння. Ми глибоко переконані, що наразі йдеться не про можливість отримувати газ по 95 доларів за тисячу кубометрів. Сьогодні, унаслідок недалекоглядних та зрадницьких дій ми втрачаємо свою енергетичну незалежність і безпеку, ціна якої набагато дорожча.

Блок Бориса Олійника та Михайла Сироти звертається до засобів масової інформації з проханням оприлюднити дану інформацію, з тим, щоб не допустити остаточної зради національних інтересів. Також ми звертаємось до Президента України з вимогою терміново втрутитись у цей процес.

Настав час навести лад в країні!»