27.04.2005 16:10
В редакцию From-UA попало обращение студентов Государственной академии руководящих кадров культуры и искусств к СМИ, текст которого мы предлагаем вашему вниманию:

"Шановні представники електронних та друкованих ЗМІ!

Впродовж року студенти ДАКККіМ, не втрачаючи надії, виборювали своє право на „місце під Сонцем”, намагались навчити вельмишановних депутатів Чечеля та Безсмертного жити по закону та керуватися совістю. Ми неодноразово довіряли словам вищезгаданих панів, які тільки те і робили, що обіцяли, обіцяли та обіцяли...

Студентство, відстоюючи свої права у нашої „всероблячоїдлялюдей” влади, постійно стикалися з образами та погрозами. Останні лунали і на адресу адміністрації вузу, особливо на ім”я ректора Академії, доктора філософії, професора, дійсного члена (академіка) Академії вищої школи Чернеця Василя Гнатовича. Та, не зважаючи ні на що, ми йшли до перемоги, чекали та не втрачали віри в свої сили. У нас на руках рішення суду про відселення приміщень по вул. Ярославській, 1-а та 1/3-б. Здавалося б - перемога за нами: „Любі студенти, майбутнє України, вибачте нас, займайте своє місце!”. Та все це залишалося лише в мріях. Весь цей затяжний процес почав нагадувати гру „Останній герой”, про учасників якої забули, залишивши їх на безлюдному острові.

За цей період Академію перевіряли 8(!) комісій: КРУ, Прокуратура, інспекція Міносвіти, Податкова інспекція, Мінпраці, Мінекології, Пожнагляд, Санепідемстанція та ін.

І ось нас знову „трясе” чергова комісія. Тепер вже комплексна урядова створена на виконання доручення Кабінету міністрів України з представників Мінкультури, Мінюсту, Мінфіну та Міносвіти.

До перевірок ми вже встигли звикнути, тим паче, що боятися нам немає чого. Але, вже побачивши багато, студенти Академії ні в якому разі не очікували такого крайнього чванства та цинізму. Ви не повірите, хто серед членів поважної комісії прийшов нас перевіряти - сам пан Чечель! Вирішивши, за його словами „подивитись на Академію, якій він допоміг, ректора якої він поставив на ноги”, вельмишановний нардеп, мабуть, забувся про те, що саме з його вини студенти залишилися без даху над головою; про те, як розривався від погрозливих дзвінків телефон ректора; про те, як він на чолі з групою депутатів намагався знищити Академію, приєднавши її до КНУКіМу...
Ми з надією чекали на пана Чечеля та його помічника на території святої Лаври, сподіваючись, що нарешті відбудеться довгоочікуваний діалог. Гостей з транспарантами зустрічали понад 100 студентів, викладачів і співробітників Академії. Метою мітингу було уникнути упереджених висновків перевіряючої комісії.

Представники Студентької ради делікатно нагадали пану Чечелю про те, що Академія знаходиться в судовому процесі з його особою та попросили відсторонитися від діяльності комісії, членом якої він є.

І на цей раз студенти, викладачі та співробітники почули багато образ на свою адресу. Пан Чечель відмовлявся розмовляти та слухати професуру Академії. Неабиякого обурення мітингуючих викликали слова нардепа: „Такому ректору тут не місце!”.

Після довгих суперечок народний депутат України Чечель М. Й. та його помічник дали слово не втручатися в роботу комісії. А що найцікавіше - довести свою непричетність до справи з „прихватизацією” держмайна, представивши на публічний розсуд рішення суду за 2002 рік (про яке, чомусь, й досі ще не було відомо). Прилюдно пан Чечель пообіцяв звернутися до пана Омельченка з проханням допомогти Академії з приміщеннями. За словами нардепа, приміщення на Подолі він повернути не може, так як вже давно їх передав. Тільки кому? Це, навіть після 30-хвилинних дебатів, ми так і не дізналися. Не витримавши правди, пан чечель скрився в стінах Академії.

Студентство Академії налаштовано вкрай радикально. Відтепер, коли справа стосується вже не тільки гуртожитків, але й долі самого вузу наші дії будуть більш серйознішими, а акції - більш масштабнішими. Ми будемо відстоювати нашу Альма-матір, нашого ректора і свої права до переможного фіналу. Перемога буде за нами. Віримо, знаємо, що зможемо!"