22.02.2006 20:32
У січні-лютому 2006 року засоби масової інформації повідомляли про те, що готується спроба силового захоплення обласних енергопостачальних підприємств. Раніше, у 2005 році, спроби силового захоплення обласних енергопостачальних підприємств уже мали місце в м.Івано-Франківськ та в м. Полтава, що змусило колективи обленерго у цих областях звертатись за допомогою у всі силові структури та до Президента України з проханням захистити їх права.

22 лютого 2006 року невідомі насильницьким шляхом проникли на територію ВАТ «Чернігівобленерго» та спробували захопити адміністративне приміщення та диспетчерський центр цього підприємства. При цьому постраждали працівники товариства, пошкоджено майно. Робота підприємства, яке є стратегічним промисловим об′єктом та об′єктом життєзабезпечення області, була паралізована.

Захоплення вказаних обласних енергопостачальних підприємств пов′язують з іменем російського бізнесмена Григоришина, який має намір силовим шляхом реалізувати своє бажання управляти енергетичними компаніями. Права і законні інтереси інших акціонерів, серед яких є і Держава , при цьому нехтуються.

Подібні загрози, за повідомленнями ЗМІ, існують також для Львівобленерго, Тернопільобленерго, Прикарпаттяобленерго, Полтаваобленерго, Сумиобленерго. Всі ці енергопостачальні підприємства належать до кращих в сфері енергопостачання за виробничими та фінансово-економічними показниками.

Колектив ВАТ «Тернопільобленерго» вважає неприпустимим будь-кому із зацікавлених осіб застосовувати силу та чинити незаконні дії по відношенню до будь-яких об′єктів електроенергетики, оскільки це – стратегічна галузь промисловості, від стабільної роботи якої залежить функціонування усіх сфер діяльності в країні.

Як повідомляє прес-служба підприємства, на думку працівників ВАТ «Тернопільобленерго», не виключено також і те, що сценарій силових захоплень стратегічних об′єктів нашої країни намагаються реалізувати також і з метою впливу на результати виборів до Верховної Ради України та органів місцевого самоврядування. Про загрозу силового захоплення та можливі наслідки ВАТ «Тернопільобленерго» повідомило усі владні структури області, Президента України, Голову РНБО.

Вважаємо, що спроба силоміць захопити такі стратегічні об′єкти, як енергопостачальні підприємства, небезпечна не лише тому , що при цьому наноситься матеріальна шкода окремим підприємствам та енергетичній галузі України в цілому, неминуче порушується стабільна робота промисловості, житлово-комунальної та соціальної сфери.

Мова іде в першу чергу про загрозу енергетичної безпеки Держави, оскільки енергопостачання всієї області може перейти до керування людьми, які не несуть жодної відповідальності за можливі наслідки втручання в енергосистему не лише однієї області, а й країни в цілому.

Мова іде також про нанесення шкоди іміджу України, оскільки свавілля окремих акціонерів та спроби вирішити свої власні інтереси у насильницький спосіб можуть викликати не лише соціально-політичну напругу в окремих регіонах і призвести до дестабілізації у країні, а й підірвати авторитет Держави, яка повинна продемонструвати, по-перше, силу для перешкоджання подібним авантюрним задумам, по-друге, повагу до дотримання законних процедур вирішення корпоративних конфліктів.