24.02.2006 00:25
Вечером в четверг, 23 февраля в адрес From-UA поступило сообщение от пресс-службы Блока Бориса Олийныка и Михаила Сироты, в котором лидеры блока комментируют проблему русского языка в Украине. Приводим полный текст сообщения на языке оригинала:

"Нещодавно депутатами Кримського парламенту було прийнято рішення про проведення республіканського (місцевого) референдуму щодо надання російській мові статусу державної. При цьому, прокурор Криму попереджав про незаконність їхніх дій, а головне управління Міністерства юстиції півострова зробило висновок про невідповідність проекту постанови парламенту Конституції та законам України, а також Конституції Криму.

Але на думку лідерів Блоку Бориса Олійника та Михайла Сироти йдеться не про законність чи незаконність цього рішення. Справа полягає в іншому. Наразі проблема полягає виключно у нагнітанні масового психозу і маніпулюванні почуттями людей, які проживають у республіці Крим.

В Україні політики часто використовують елементарні незнання законів громадянами. Держава мала б забезпечити належну правову освіту для своїх громадян. І тоді жителі Криму знали б, що проведення референдуму відносно російської мови просто недоцільне. Тому що стаття 10 Конституції Автономної Республіки Крим чітко визначає «забезпечення функціонування і розвитку державної мови, російської, кримськотатарської та інших національних мов в Автономній Республіці Крим». Зокрема:

1. В Автономній Республіці Крим поряд з державною мовою забезпечується функціонування і розвиток, використання і захист російської, кримськотатарської, а також мов інших національностей.
2. В Автономній Республіці Крим російська мова, як мова більшості населення, що прийнятна для міжнаціонального спілкування, використовується в усіх сферах суспільного життя.
3. В Автономній Республіці Крим громадянам гарантується право виховання рідною мовою у дитячих дошкільних.


закладах, вивчення рідної мови, навчання рідною мовою в учбових закладах державної, республіканської і комунальної форм власності або через національні культурні товариства, чи то в порядку, який визначається законодавством України і нормативно-правовими актами Верховної Ради Автономної Республіки Крим у межах її компетенції.

Тож, ні про які обмеження російської мови не йдеться. Але це не заважає різним політичним силам використовувати почуття кримчан і маніпулювати їх свідомістю. Особливо засуджуємо дії депутатів Кримського парламенту, які, вочевидь, намагаються затриматися на своєму теплому депутатському місці.

Також потрібно було б знати, що Україна підписала Європейську хартію регіональних мов або мов меншин, яка гарантує розвиток та застосування в усіх сферах суспільного життя мов, якими користуються основні групи населення регіонів. А це, у свою чергу, робить абсолютно безглуздим проведення референдумів з питання захисту будь-яких мов.

Блок Бориса Олійника та Михайла Сироти гостро засуджує такі передвиборні маніпуляції і вважає своїм обов’язком прояснити ситуацію для жителів Кримського півострову, а також забезпечити функціонування спеціальної програми для громадян щодо отримання ними безкоштовної правової освіти".