14.05.2005 16:30
По поводу повторного задержания экс-губернатора Закарпатья, лидера обкома СДПУ (О) И. Ризака политбюро СДПУ (О) сделало заявление, текст которого приводим ниже:

„13 травня в Ужгороді співробітниками МВС під абсолютно надуманим приводом було знов затримано секретаря Закарпатського обкому СДПУ(О) Івана Різака. У такий спосіб нова влада в черговий раз продемонструвала, що розглядає правоохоронні органи суто як слухняне знаряддя у боротьбі з політичними опонентами та всіма, хто має сумніви щодо її "чесності і прозорості".

Соціал-демократична партія України (об'єднана) вимагає негайного звільнення Івана Різака з-під варти. Ми висловлюємо свій рішучий протест з приводу масових і зухвалих порушень закону, які здійснюються в Україні в рамках інспірованої правлячим режимом кампанії політичних репресій проти опозиційних сил.
Впадає в очі, що затримання Івана Різака сталось одразу після того, як на прес-конференції заступника Голови СДПУ(О) Ігоря Шурми були оприлюднені факти, які дають підстави для висновків щодо широкомасштабної корупційної діяльності нинішніх можновладців. Зокрема, виявилось, що ряд підприємств, які пов'язуються з ім'ям секретаря РНБОУ Петра Порошенка, отримали від незаконних експортних операцій право на відшкодування ПДВ. Йдеться про зловживання на десятки мільйонів гривень. Причому з'ясувалося, що раніше відкриті кримінальні справи стосовно цих брудних оборудок після помаранчевої революції були закриті, а зібрані докази вилучені та знищені.

12 травня перший заступник Голови СДПУ(О) Нестор Шуфрич повідомив про нові факти, які свідчать про зловживання владою у Закарпатті, де за його словами, триває процес створення кримінального синдикату за участю керівників обласної адміністрації і групи "перевертнів" з правоохоронних органів, а також посилюються репресії проти сотень прибічників опозиції.

Принагідно маємо нагадати, що керівник Закарпатської обладміністрації Віктор Балога й досі демонстративно ігнорує виклики на засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування порушень прав людини. Проти нього вже неодноразово висувались різноманітні звинувачення. Одне з останніх - розформування місцевого інтернату для дітей-сиріт з метою загарбання його території для будівництва власної вілли.

Все це неспростовно доводить: ряд чільних діячів нинішнього режиму дедалі більше загрузаючи в різноманітних зловживаннях і маючи вплив на правоохоронні структури, обирають засобом свого порятунку посилення тиску на лідерів опозиційних сил. Іван Різак став жертвою брудної політичної помсти, організаторів якої слід шукати у високих київських кабінетах. Переслідувачі Різака не зупинились і перед тим, що стан його здоров'я, внаслідок нещодавно перенесеного інфаркту, лишається дуже нелегким.

Соціал-демократична партія України (об'єднана) заявляє про свою готовність вдатися до рішучих кроків з метою відновлення справедливості й звільнення Івана Різака. Ми також звертаємося до співробітників правоохоронних органів з закликом не виконувати злочинних наказів і за жодних умов не втягуватися у політичне протистояння”.