16.05.2005 18:14
В редакцию From-UA поступило открытое письмо народного депутата Украины Степана Гавриша к Президенту Украины Виктору Ющенко. Приводим полный тескт письма:

"Високоповажний пане Президенте!

Це єдиний спосіб сказати Вам слово після Вашого звернення з парламентської трибуни як кандидата на пост Президента України до мене перед другим туром виборів Президента України. Воно перевернуло мій внутрішній світ. За хвилину Ви його змінили. Я вибачився перед Вами. Щиро і чесно. Єдиний. Бо повірив у Вашу місію. Я знову став Вашим послідовником, як тоді, коли ініціював Вашу кандидатуру на посаду Прем`єр-міністра України, так і тоді, коли боровся проти Вашої відставки. Ви показали, що тільки Ви є єдиним лідером для нації. Я повірив. Живу цим і в цей час.

Але блискучий суспільний договір, що Ви підписали голосуванням за політичну реформу, який вивів Україну із глибокої суспільно-політичної кризи і громадянського протистояння, сьогодні поставлений під сумнів. І не тільки намірами певних політиків переконати Вас відмовитись від цього історичного консенсусу, але й масштабними переслідуваннями реальних і уявних Ваших опонентів.

Ви належите лишень українському народові, прапор якого - жовто-блакитний. Встановлення іншого суверенітету над Вами робить неможливим перехід до реальної демократії і Вашу місію як лідера нації.

Ви хочете змирити вояків ОУН-УПА з ветеранами Великої Вітчизняної війни? Підтримую. Ми єдина нація і її треба ще більше укріпити прощенням і миром як націю патріотів. Але змиріть український народ. Консолідуйте його навколо національної ідеї, державності і мрій кожного українця - жити у вільній і заможній країні.

Це Ваша місія. Ви це можете. Ви це вмієте. Ви маєте для цього сили.

Змиріть нас, українських патріотів, що досягни вагомого професійного досвіду, що жили і живуть Україною. Ми приречені робити помилки. І ми їх зробили чимало. Але іноді вони важать більше, аніж вміння відчути кон'юнктуру чи вгадати події, оскільки стають рушійною силою прогресу.

На жаль, тотальний тиск на Ваш народ, впевнений, що Ви про це і не здогадуєтесь, набирає обертів, виплескуючись, як отрута на давно наточеному лезі. Він натхненно проводиться чиновниками, яким Ви дали посади. І не лише у політиці, а й навіть у громадському секторі. Керівництво ДПА України грубо втрутилося в діяльність громадської організації "Асоціація платників податків України", зобов'язавши шляхом тиску та залякування обрати її керівником визначену кандидатуру Мотивація одна: якщо С.Гавриш буде вашим керівником, працювати з вами ми не будемо. На озброєння взято принцип: без сили немає права. Здається, це вже було. І ви проти цього завжди боролись. Я є лідером ще декількох громадських рухів. Я реальний доктор юридичних наук, професор і дійсний академік Академії правових наук України. Чи буду я позбавлений всіх громадянських свобод: займатись громадською роботою, реалізувати свої професійні якості тощо?

Хто захистить природне право тих українців на свої свободи, які не були на сцені Майдану поруч з Вами? Це конституційний обов'язок Президента України. Адже індикатором нашого успіху не можуть бути звіти правоохоронців про кількість арештів і поданих в розшук українців.

Високоповажний Вікторе Андрійовичу! Я багато років хотів підписати з Вами бодай би одну угоду, щоб служити Україні. Не вдалося. Сьогодні напевно це ще більш неможливо. І під цим відкритим листом я ставлю свій підпис: я з Вами, як Президентом України, задля нації, держави і демократії. Незважаючи на цькування і політичні переслідування, я живу, як і Ви, національною ідеєю - Державою Україною. І згадаємо разом Екклезіаста: і пожиток землі є для всіх, бо поле й сам цар обробляє.

З глибокою повагою

Народний депутат України С.Гавриш".