21.03.2006 17:38
Во вторник, 21 марта, в адрес From-UA поступило заявление от пресс-службы Блока Бориса Олийныка и Михаила Сироты. Приводим полный текст заявления на языке оригинала:

«ЦВК викидає на вітер десятки мільйонів бюджетних гривень через непрофесійну організацію виборів. У цьому переконані лідери Блоку Бориса Олійника та Михайла Сироти. Найяскравіший приклад - робота інформаційно-аналітичної системи ЦВК „Вибори народних депутатів України”. Ця система й досі знаходиться поза рамками закону, а результати її роботи не можуть вважатися офіційними. Втім для забезпечення роботи такої „іграшкової” моделі електронного підрахунку голосів щорічно з державної скарбниці виділяються величезні кошти.

За останні роки й досі не вирішено проблем і щодо помилок у виборчих списках, на виправлення яких кожного виборчого року витрачається десятки мільйонів державних коштів. Хоча вирішити цю проблему можна було б один раз і назавжди за допомогою електронної бази даних виборців. Раніше в Україні для цього не було політичної волі, чого не вистачає владі сьогодні – залишається під питанням.

Блок готує низку законопроектів щодо реорганізації виборчого процесу, зокрема закони про електронний реєстр виборців, легітимізацію електронної системи підрахунку голосів „Вибори народних депутатів України”. Однак найбільш важливим серед цих законопроектів стане закон про впровадження в Україні системи електронного волевиявлення. Для старту цієї системи необхідно значно менше коштів, ніж на організацію одних традиційних українських виборів. При тому, що подальша її діяльність не потребуватиме значного бюджетного фінансування. Електронні вибори зроблять значно дешевшим і виборчий процес в Україні, а також якісно підвищать його ефективність. До виборчого процесу можна буде долучити всі верстви населення, особливо людей із фізичними вадами та похилого віку. Без особливих затрат відбуватиметься голосування українців за кордоном. Зникне необхідність формувати виборчі комісії та наймати для цього десятки тисяч людей. Бюджетні кошти не йтимуть на друк величезної кількості бюлетенів.

Таким чином Блок Бориса Олійника та Михайла Сироти намагається більше наблизити українців до керівництва державою та відновити їхні конституційні права. Адже Конституція України чітко визначає – влада має належати народові».