21.05.2005 12:39
В субботу, 21 мая, Социал-демократическая партия Украины и фракция СДПУ(О) опубликовали заявление относительно задержания экс-губернатора Закорпатской области Ивана Ризака и избиения народных депутатов Украины.

Приводим полный текст заявления:

"Як відомо, 13 травня 2005 року прокуратурою вдруге було затримано екс-губернатора Закарпатської області І.Різака за підозрою у доведенні до самогубства колишнього ректора Ужгородського національного університету В.Сливки.

Очевидна безпідставність та надуманість звинувачень у скоєні цього злочину не стали на заваді обрання щодо І.Різака запобіжного заходу у вигляді арешту. При цьому було знехтувано низкою статей КПК України та кризовим станом здоров’я І.Різака, який у лютому 2005 року переніс інфаркт, а також хворіє на гіпертонію і цукровий діабет. Все це свідчить про продовження новою владою політичних переслідувань та репресій щодо своїх опонентів.

Влада стала заручницею своїх передвиборчих гасел президентської кампанії 2004 року. Соціально-економічні невдачі, які характеризуються спадом економіки, зростанням цін та інфляції, нафтово-бензиновою кризою, провали у зовнішній політиці, нездатність ідеологічно несумісних політичних сил зреалізувати владу неминуче призводять до значного розчарування серед населення.

Усвідомлюючи цю загрозу, на передодні парламентських виборів 2006 року та демонструючи своє безсилля, влада вдалася до пошуку ворогів – як зовнішніх так і внутрішніх.

Безумовно, таким ворогом стала політична опозиція, яка незаконно витискується з усіх органів державної та самоврядної влади. Сьогодні піддаються люстрації та звільняються з роботи представники галузей освіти, охорони здоров’я, засобів масової інформації.

Нездатність забезпечити економічне зростання, штовхнула владу на реалізацію гасла: „Якщо не хліба, то – видовищ”. Такими видовищами стали сотні демонстративно порушених та відпіарених кримінальних справ щодо представників колишньої влади. Нова влада не залишила спроби криміналізувати у свідомості громадян цілі регіони України, які не підтримали її на виборах. Саме з цих міркувань арештовано і ув’язнено голову Донецької обласної ради Б.Колесникова та екс-губернатора Закарпатської області І.Різака.

Усвідомлюючи відповідні проблеми в українському суспільстві та політикумі Верховна Рада України 18 травня 2005 року прийняла постанову про звернення до Генерального прокурора України розглянути питання щодо зміни запобіжного заходу Б.Колесникову та І.Різаку. За це проголосувало 277 народних депутатів. Однак, влада відповіла порушенням ще однієї кримінальної справи проти І.Різака.

Враховуючи наміри влади доставити І.Різака до камери, тиск слідчих на медперсонал лікарні, де перебував хворий, спроби сфальшувати медичні аналізи, депутати фракції СДПУ(О) у Верховній Раді організували чергування у палаті хворого. Проте, 20 травня 2005 року, близько 24 години, у палату до І.Різака, де перебували народні депутати В.Воюш, Н.Шуфрич, Т.Прошкуратова, увірвалися близько 15 „омоновців” у масках. „Правоохоронці” брутально і цинічно побили народних депутатів України, серед них – жінку, Героя України Т.Прошкуратову. Били по-звірячому, кийками по голові, ногами та головою о підлогу. Н.Шуфрич отримав тяжкий струс мозку. Колишнього народного депутата України, голову комітету Верховної Ради, екс-губернатора І.Різака з кров’яним тиском 180/90 з приниженням людської честі і гідності „виволокли” з лікарняної палати, кинули у багажник „джипа” і повезли у невідомому напрямку.

Ці події відбувалися в день проведення засідання Ради національної безпеки і оборони України, де „нова”, „демократична” влада розглядала питання євроінтеграційних перспектив України.
Соціал-демократична партія України (об’єднана) та депутатська фракція СДПУ(О) у Верховній Раді України висловлюють рішучий протест проти політичного терору і переслідування членів СДПУ(О) та представників інших опозиційних партій.

Сьогодні політв’язнями в Україні стали члени СДПУ(О) І.Різак – секретар Закарпатського обкому партії, В.Дядченко – його заступник, М.Дмитренко – секретар Вінницького обкому СДПУ(О) та інші.

Ганьба владі, яка красномовно декларуючи верховенство Права та Закону, перетворює Україну в поліцейську державу. СДПУ(О) вимагає від влади та президента України:

1. Припинити свавілля та політичний терор щодо членів СДПУ(О) та інших опозиційних сил.

2. Негайно звільнити з під арешту І.Різака, Б.Колесникова та інших політв’язнів.

3. Генеральній прокуратурі, Службі безпеки України негайно провести розслідування факту побиття народних депутатів України Н.Шуфрича, Т.Прошкуратової, В.Воюша та притягнути винних до кримінальної відповідальності.

4. Звільнити з посади міністра внутрішніх справ Ю.Луценка.

Фракція СДПУ(О) у Верховній Раді України звертається з проханням до Голови Верховної Ради України зібрати позачергове (додаткове) пленарне засідання Верховної Ради України, на якому розглянути питання діяльності правоохоронних органів України та стан забезпечення конституційних прав і свобод громадян.

Соціал-демократична партія України (об’єднана) та депутатська фракція СДПУ(О) у Верховній Раді України звертаються з проханням до Ради Європи направити до України комісію з прав людини та розглянути це питання на найближчому засіданні ПАРЄ".