22.05.2006 16:14
22 мая в Киеве лидер Партии Регионов Виктор Янукович встретился с заместителем Государственного секретаря США Дэвидом Крамером, сообщает пресс-служба Партии Регионов. Во время встречи стороны обговорили широкий круг вопросов послевыборной ситуации в Украине. Далее приводим текст сообщения пресс-службы полностью.

Нагадавши на початку бесіди про зустріч між сьогоднішніми співрозмовниками, яка відбулася напередодні парламентських виборів в Україні, Віктор Янукович підкреслив, що Партія регіонів не помилилася у своїх прогнозах на вибори та їх результатах.

Вибори пройшли досить демократично і прозоро, – сказав Віктор Янукович, – але все ж таки із застосуванням адміністративного ресурсу. Перш за все, влада не змогла організувати якісне складання списків виборців, нормальну і ефективну роботу виборчих комісій. Внаслідок цього дуже багато виборців, особливо в густонаселених регіонах країни, не змогли проголосувати. Ми, прийшовши до парламенту, – наголосив Віктор Янукович, – зробимо все, щоб на законодавчому рівні виправити ці недоліки. Наступні вибори будуть більш якісними, прозорими і демократичними.

Що стосується загальнополітичної ситуації у країні після парламентських виборів, то вона характеризується значним погіршенням макроекономічних показників, різким уповільненням темпів зростання в економіці, – відзначив у бесіді Віктор Янукович. – Все це призвело до зниження рівня життя населення. Ці дуже складні питання потребують негайного вирішення. І ми будемо шукати шляхи подолання цих проблем. Ми дуже добре розуміємо, що без зміни підходів в управлінні країною, більш рішучого впровадження економічних реформ, цього неможливо зробити, – сказав Віктор Янукович.

Щодо створення парламентської коаліції, то Віктор Янукович зазначив, що Партія регіонів виходить саме з розуміння своєї відповідальності перед державою, перед виборцями у цьому питанні. Наша політична сила займає дуже впевнену позицію, як партія, за яку віддали свої голоси найбільше виборців України, – сказав лідер Партії регіонів. Без нашої партії неможливо сьогодні створити стабільну, ефективну коаліцію, яка була б здатна подолати ті проблеми, які стоять перед державою, вивести країну з економічної і політичної кризи. Будь-яка інша коаліція приречена на поразку, – підкреслив Віктор Янукович. – Саме в Партії регіонів зосереджено найбільше потужних, високопрофесійних кадрів. 186 депутатів від Партії регіонів в парламенті – це найбільша парламентська фракція в Європі. Без цієї фракції парламент не в змозі працювати ефективно. До того ж в 10 найбільших областях України до влади прийшли представники Партії регіонів.

Тому, – наголосив Віктор Янукович, – наша позиція спокійна, впевнена і ми вважаємо, що вже в червні коаліція за участю Партії регіонів буде створена. Для цього Партія регіонів розробила реальну, демократичну коаліційну угоду і розіслала її усім 450 народним депутатам. Конкретні переговори щодо її підписання почнуться одразу же після того, як депутати офіційно отримають свої повноваження.

У нас є єдина вимога до створення парламентської більшості, до проведення цих переговорів, – сказав лідер Партії регіонів. – Ми повинні бути впевнені у тому, що така коаліція буде стабільною і буде працювати всі п'ять років, на які обрано цей депутатський склад парламенту. В інакшому разі ми не будемо брати участь у такій більшості.

Зі свого боку заступник Державного секретаря США Девід Крамер відзначив, що США з дуже великою зацікавленістю спостерігають за подіями в Україні та висловив впевненість у тому, що народ України отримає парламентську більшість і уряд, які будуть гідні своєї відповідальності перед країною.