26.06.2006 16:25
Лидер объединенных социал-демократов Украины Виктор Медведчук отправил поздравительную телеграмму главе словацких социал-демократов Роберту Фицо, сообщает пресс-служба СДПУ(о). Приводим полный текст сообщения на языке оригинала:

"У зв’язку з переконливою перемогою партії «СМЄР – Соціал-демократія» у дострокових виборах до Народної Ради Словацької Республіки лідер об’єднаних соціал-демократів України Віктор Медведчук надіслав вітальну телеграму голові словацьких соціал-демократів Роберту Фіцо. У телеграмі зокрема йдеться:

Вельмишановний Товаришу Роберт ФІЦО!


Від імені Соціал-демократичної партії України (об‘єднаної) і від себе особисто щиро вітаю Вас і Ваших однопартійців з визначним досягненням – перемогою на виборах до Національної Ради Словацької Республіки !

Результати виборів яскраво засвідчили успішність Вашої багаторічної наполегливої праці по об‘єднанню соціал-демократичного руху Словаччини та створенню партії, яка користується величезною підтримкою народу, повагою у міжнародному соціал-демократичному русі.

Впевнений, що так само успішно Ви вирішуватимете складні завдання по формуванню парламентської коаліції та уряду, здатного подолати негативні явища в економіці, вивести країну на новий рівень економічного і соціального розвитку.

Разом з привітаннями хочу висловити сподівання на подальший розвиток плідних політичних та міжпартійних стосунків, які сприятимуть зміцненню міжнародного соціал-демократичного руху та дружніх зв‘язків між нашими народами.

З повагою,
Голова СДПУ(О)


Віктор МЕДВЕДЧУК


Довідка.

22 червня було оголошено офіційні результати дострокових виборів до Народної Ради Словацької Республіки, які відбулися 17 червня 2006 р. Дострокові вибори було призначено після розпаду урядової коаліції під керівництвом Прем‘єра Міколаша Дзурінди. Причинами розпаду коаліції і подальшої поразки на дострокових виборах називають невдоволення населення ліберальними економічними реформами, результатами вступу країни до Євросоюзу (з 1 травня 2004 р.), різким скороченням робочих місць (роботу втратив кожен п’ятий з працюючих).

Народна Рада – однопалатний Парламент, 150 депутатів, обирається на 4 роки на пропорційній основі з 5% прохідним бар‘єром.

Перше місце на виборах посіла партія «СМЄР (напрямок) – Соціальна демократія» (29,14% - 50 депутатів) під керівництвом Роберта Фіцо. Друге – Словацька демократична християнська унія (18,35%). Всього прохідний бар‘єр подолали 6 партій і рухів з 21 учасника виборів.

Ще до оголошення офіційних результатів виборів Президент Словацької Республіки Іван Гашпарович дав доручення Роберту Фіцо формувати парламентську коаліцію та уряд".