21.07.2005 15:55
В четверг, 21 июля, в адрес From-UA пришло заявление от пресс-службы СДПУ(о), в котором партия выражает протест против нарушения прав граждан. Приводим полный текст сообщения на языке оригинала:

„Випадки порушення вимог законодавства України та прав громадян, стають майже закономірністю, коли мова йде про стосунки посадовців з представниками політичних сил опозиційного табору чи просто громадян які не виявляють симпатій до діячів провладних партій або нової влади в цілому.

Сьогодні розпалюється скандал навколо котеджів, які належать звісному Державному управлінню справами (в народі ДУСя). Справа в тому що по тільки їм відомим причинам керівництво ДУСи запропонувало деяким орендаторам «добровільно» розірвати договори оренди. Не випадково, що це торкнулося тільки орендаторів, які належать до опозиційних політичних сил. А оскільки закон є на боці останніх, то вирішили просто не допускати власників котеджів на територію житлового комплексу. Так вже у понеділок, деякі мешканці Пущі Водиці не змокли потрапити до свого житла, або потрапили туди з великими перешкодами та приниженням, коли почули, що їх велено не пускати. Серед таких опинився і колишній перший заступник Глави Адміністрації Президента України Юрій Загородній. Нам вдалось поспілкуватись з його адвокатом.

На думку адвоката Ю.Загороднього Володимира Макара, на сьогодні дії окремих державних посадовців, які є представниками нової влади, влади яка декларує захист прав і свобод громадянина України як найвищу соціальну цінність, виходять за межі правового поля і не мають нічого спільного із захистом прав громадянина.

- «Громадянин України, член опозиційної партії СДПУ(О) Загородній Юрій Іванович володіє і користується будинком з прилеглою прибудинковою територією на підставі договорів про оренду приміщень, що були укладені між будинком відпочинку «Пуща-Водиця» Державного управління справами та Загороднім Ю.І. Загородній Ю.І. своєчасно і в повному розмірі сплачує орендні платежі згідно з вказаними договорами оренди, а також використовує будинок згідно з його цільовим призначенням.

Вказані вище договори оренди відповідають вимогам закону, оскільки містять всі суттєві умови для такого типу договорів і підписані повноважними на те особами. Крім того, жоден суд на сьогодні не визнав їх недійсними. Більше того, жоден представник влади чи інша особа, на сьогодні, навіть не намагалась в судовому порядку довести неправомірність укладених угод чи розірвати їх. Хоча відповідно до норм Конституції України рішення суду це єдина законна підстава для позбавлення громадянина права на житло.

Проте, сьогодні нова влада порушуючи Конституцію України і норми чинного законодавства України, порушуючи права Загороднього Ю.І. як орендаря і користувача зазначеного будинку чинить перешкоди Загородньому Ю.І. у володінні і користуванні будинком шляхом створення перешкод у в’їзді на територію будинку відпочинку «Пуща-Водиця», не маючи жодних обґрунтованих підстав для того.

Всі спроби з’ясувати причину такого відношення (як в письмовій так і в усній формі) залишилися для користувача будинком без будь-якого реагування. За таких, обставин потрібно нагадати представникам нової влади, що державна служба це не тільки право, а й обов’язок дотримуватись вимог закону. При чому, Державна служба в Україні - це професійна діяльність осіб, які займають посади в державних органах та їх апараті щодо практичного виконання завдань і функцій держави. Саме завдань держави, а не окремих осіб.

Стосовно даної ситуації, то згідно статті 47 Конституції України завданням держави, в тому числі, є створення умов за яких кожний громадянин матиме змогу взяти в оренду житло, а також забезпечити умови за яких ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду».

Оціночне судження адвоката з приводу того, що відбувається сьогодні по відношенню до члена опозиційної партії (силовий недопуск громадянина до житла що знаходиться в його володінні та користуванні, без жодних аргументів та пояснень) можна виразити наступним : “Це, схоже, удосконалена форма політичних репресій, переслідувань та тиску нової влади на своїх політичних опонентів”.

«Враховуючи те, що дана та подібні до неї ситуації виникають, як з’ясувалося, за ініціативою представників нової влади по відношенню чи не до всіх членів опозиційних партій, хочеться закликати державних службовців будь – якого рівня неухильно дотримуватися вимог чинного законодавства України» - наголосив адвокат Володимир Макар”.